Pico Veleta

Iberia Tour 1999

Under vårvintern 1999 började planerna för sommarens resa ta form. Att resan skulle gå till södra Spanien och börja i Paris för att knyta an till 1997 års Europe Tour stod klart relativt tidigt. Vad slutmålet skulle bli var däremot länge oklart. Efter många olika varianter beslutade vi oss dock för Lissabon. Dels på grund av att vi ville cykla genom Portugal när vi ändå var i den delen av Europa och dels på grund av att vi denna sommar hade tid och råd att göra en riktigt lång resa.

I efterhand kunde vi konstatera att vårt val av resväg hade varit väldigt lyckat. Framför allt uppnådde vi vårt mål att lära känna Spanien ordentligt, då vi tillbringade en hel månad i landet. Veckorna i Andalusien var speciellt intressanta. Resan gick där bland annat över norra Europas högsta väg på 3398 möh vid Pico Veleta i Sierra Nevada. Andra stunder vi minns speciellt väl är till exempel dagarna i de sanslöst vackra Pyrenéerna och bergslandet Andorra samt kvällen vid Cabo di Sao Vicente, Europas sydvästligaste hörn med solnedgången över Atlanten.

Indelning

Del 1 - Paris, Loiredalen och Poitiers
Del 2 - Bordeaux, Toulouse och Andorra
Del 3 - Katalonien, Barcelona, Valencia
Del 4 - Alcoy, Alicante och Almería
Del 5 - Las Alpujarras och Sierra Nevada
Del 6 - Granada, Antequera och Ronda
Del 7 - Ceuta, Gibraltar och Cádiz
Del 8 - Sevilla, Faro och Silves
Del 9 - Sagres, Montchique och Odemira
Del 10 - Setúbal, Sesimbra och Lissabon
Översikt och karta

Onsdag 9 juni

18 grader, växlande

När regnet slutade vid tvåtiden på eftermiddagen gav vi oss iväg från Gumsbacken i Nyköping. Solen kom sedan fram mer och mer under vägen till Eriks släktingar som bor mindre än en kilometer från Norrköpings flygplats. Efter middag och ompackning inför flygresan var det skönt med några timmars sömn i säng.

Distans: 69 km Snitt: 19, 1 km/h Tid: 3h 35 min
Start: 14.50 Ankomst: 19.15

Torsdag 10 juni

21 grader, växlande med skurar

En lång och händelserik dag med, som vanligt vid alla förstadagar på våra resor, en del strul. Väckarklockan ringde klockan fem och fyrtiofem minuter senare stod vi vid flygplatsen och förberedde cyklarna inför flygningen till Paris. Vi vred och sänkte styrena, skruvade av pedalerna och hängde över begagnade cykelkartonger som skydd. Vi behövde inte betala för cyklarna, så där sparade vi in 400 kronor. Flygresan gick bra, men vi blev stående en timme i Köpenhamn på grund av kondens på en av flygplanstoaletterna.

Klockan tolv landade vi på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris. Det tog sedan två timmar att få ut packning och cyklar (hela), samt skruva ihop och packa dessa. Nu väntade nästa projekt; att ta sig ut från flygplatsen med cykel och dessutom hitta en bensinstation för att pumpa däcken. Efter att ha virrat bort oss en stund på motorvägspåfarterna hittade vi både bensinstation och en bra väg genom Paris norra förorter. Hela dagens etapp gick sedan i tät stadstrafik med mängder av rondeller och korsningar men oftast utan cykelväg. På kvällen kändes det att lungorna var fyllda med avgaser. Enligt Michelinkartan skulle det finnas en camping utanför Poissy. Efter att ha letat ett bra tag kunde vi bara konstatera att det inte fanns någon camping i den stan. Vi letade istället upp en lämplig bokskog som ju dessutom var gratis.

Distans: 71 km Snitt: 18, 4 km/h Tid: 3h 50 min
Start: 14.00 Ankomst: 19.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 11 juni

25 grader, växlande

Ytterligare en väldigt lång dag, både i tid men framför allt i distans. Bokskogen lämnade vi redan halvsju, men utan att ha ätit frukost. Några kilometer senare exploderar Erics bakdäck, och vi konstaterar att däcket på något sätt har skavt mot fälgen så att det är ett stort hål rakt in till slangen. Efter slangbytet åker Eric iväg till macken några hundra meter bort, och när han kommer tillbaka med nypumpat däck står Erik och dricker kaffe och äter croissanter som frun i huset intill kommit ut med under tiden. Det värmde!

Trevliga småvägar finns det gott om i Frankrike

På småvägar mot Rambouillet.

Vi fortsatte sedan i ett småkuperat landskap mot Rambouillet. Strax innan stan gick det hål än en gång på Erics slang, så det första vi gjorde när vi kom fram till Rambouillet var att leta upp en cykelhandlare för att köpa ett nytt däck och reservslangar. I samband med lunchen vid en jättestormarknad i utkanten av stan bytte vi sedan däck, för att undvika ytterligare en punktering. Stormarknaden var så stor att personalen åkte omkring på rullskridskor mellan hyllorna...

På små vägar fortsatte vi sedan mot Orléans. Landskapet blev nu helt flackt och skogarna försvann. Enorma bevattningsställningar står på majsfälten och varje liten by har ett eget vattentorn. Milen rann på, och klockan åtta var vi framme i Orléans. Vi åt middag på Quick och försökte sedan hitta till campingplatsen. Precis när vi var på väg att ge upp och ta in på hotell istället hittade vi en karta med stans busslinjer där campingen är utsatt. I det sista dagsljuset korsar vi stan än en gång och är framme vid campingen klockan tio. Receptionen har stängt men vi hittar ändå snabbt till campingens cykelturistområde. Framåt midnatt sitter vi sedan uppe och pratar med de andra cykelturisterna, två nya zeeländare, två tyskar och en holländare. Det är roligt att höra hur lika erfarenheter alla har, till exempel hur alla fransmän pratar på på franska, fast man förklarar att man inte kan ett ord franska, och hur bra McDonalds toaletter är.

Distans: 170 km Snitt: 19, 2 km/h Tid: 8 h 50 min
Start: 6.30 Ankomst: 22.10

Dagens bilder i fotoalbumet!

Lördag 12 juni

25 grader, växlande

Katedralen dominerar stadsbilden

Den gamla medeltida staden Blois ligger mittemellan Orléans och Tours.

Vi var först från campingen av oss cykelturister, men då hade vi ännu inte ätit frukost. Två mil senare blev vi därför omkörda av hela gänget när vi försökte knöka in en baguette i ena liggunderlagsrullen. Vi höll oss i närheten av Loire hela dagen. Landskapet blev vi lite besvikna på; oftast var det helt platt och Loire såg ganska sumpig ut. Vi såg dock några slott längs vägen innan vi stannade vid campingen i Mont Louis strax öster om Tours. Precis som campingen i Orléans var det en kommunägd så kallad Camping Municipale. Dessa campingar är ofta välskötta och alltid billiga, den idag kostade bara 28 Franc!

Distans: 111 km Snitt: 19, 2 km/h Tid: 5 h 40 min
Start: 9.00 Ankomst: 17.50

Dagens bilder i fotoalbumet!

Söndag 13 juni

22 grader, växlande

De första två milen gick genom Tours centrum. Tack vare att det var söndag förmiddag var trafiken väldigt lugn. Vi köpte nybakat bröd i bageriet, frukt på marknaden och yougurt och juice i Supermarchén. Söder om Tours följde några härliga mil i ett böljande landskap med lövskogar och byar. Det märks att det är söndagstradition för många fransmän att glida några mil med den nyputsade racercykeln; vi mötte mängder med sådana under förmiddagen. De flesta hälsar med bonjour och diverse uppmuntrande tillrop. I Chatellerault åt vi middag på McD vid femtiden och hade sedan en lugn sista mil till campingen i Saint Cyr, som var en riktigt fin camping med strand vid en sjö, golfbana med mera.

Distans: 110 km Snitt: 19, 2 km/h Tid: 5 h 45 min
Start: 9.20 Ankomst: 18.10

Måndag 14 juni

23 grader, växlande

Mellan Tours och Poitiers

Ett svagt kuperat jordbrukslandskap söder om Loire.

Vi startade från campingen runt halv nio och rullade långsamt söderut mot Poitiers. Poitiers är en mycket gammal stad, och det var här morerna tvingades vända tillbaka mot Spanien på 700-talet. Efter att ha åkt runt i centrum och tittat på stan fortsatte vi söderut längs floden Clains dalgång. Här finns fina byar och en hel del backar. Landskapet planade sedan ut när vi lämnade dalgången mot sydväst. Vi hade tänkt stanna i en camping efter cirka tio mil, men det blåste ju medvind och kvällssolen lyste varmt så vi fortsatte i snabb takt på stora vägen till Saint Jean d'Angely. Efter att ha satt upp tältet åkte vi in till centrum och åt crepes på en restaurang. Där träffade vi ett kanadensiskt par som hade cyklat från England och söderut genom Frankrike och nu skulle mot Bourgogne och tillbaka till Paris. Det visade sig att vi bodde bredvid varandra på campingen.

Distans: 141 km Snitt: 19,9 km/h Tid: 7 h 5 min
Start: 8.40 Ankomst: 19.10

Dagens bilder i fotoalbumet!