Ponte Vecchio

Touring Italia 1998

En junimorgon 1998 cyklade vi ut genom Linköpings södra utfart och fortsatte sedan vidare i samma riktning. Fem veckor och drygt 300 mil senare var vi framme vid resans slutmål; Italiens huvudstad Rom. Vi hade då cyklat genom Tyskland och upplevt de stora kontrasterna mellan de östra och västra delarna, snuddat vid Tjeckiens nordvästra hörn och klättrat över Alperna vid Brennerpasset. I Italien fick vi sedan stifta bekantskap med bergspassen i Dolomiterna för första gången, vi stannade en dag i Venedig och begav oss sedan vidare söderut mot Toscanas böljande sädesfält och historiska städer. Två dagar i Rom fick sedan avsluta vår resa.

Indelning

Del 1 - Eksjö, Växjö, Trelleborg, Rostock, Leipzig
Del 2 - Altenburg, Cheb, Weiden, Regensburg, München
Del 3 - Mittenwald, Innsbruck, Bolzano, Venedig
Del 4 - Chioggia, Ferrara, Bologna, Florens
Del 5 - Pisa, Volterra, Siena, Monte Argentario
Del 6 - Orbetello, Civitavecchia, Rom
Översikt och karta

Eksjö

Centrala Eksjö.

Söndag 7 juni

fm: 16 grader, regn
em: 22 grader, skurar och åska

Vi kom iväg från Linköping runt klockan 8.30 och åkte under täta regnskurar de första fem milen till Kisa. Våra nyinköpta cykelstövlar betalade sig direkt. Så skönt det är att inte ha två tvättsvampar till skor på fötterna! I Kisa åt vi lunch på torget innan vi fortsatte mot Österbymo på samma väg som förra året. Vädret och framför allt vinden blev bättre, så regnkläderna byttes snart mot shorts och solglasögon.

Efter några rejäla backar runt en förkastningsbrant började det dock åska och därmed också ösregna. Vi värmde oss med en hamburgertallrik i Eksjö och hittade sedan en bra tältplats vid en liten sjö alldeles utanför stan. Senare på kvällen åkte vi tillbaks in till centrum och gick runt på de fina gatorna med trähus. Eksjö var verkligen helt annorlunda än vad vi hade föreställt oss. Inte alls någon tråkig bruksort utan en riktig idyll.

Distans: 129 km Snitt: 18, 8 km/h
Tid: 6 h 50 min
Start: 8.30 Ankomst: 18.10

Dagens bilder i fotoalbumet!

Måndag 8 juni

fm: 15 grader, regn
em: 23 grader, växlande

Dagen började med några regniga och kalla mil till Vetlanda. Precis som under gårdagen ändrades sedan vädret totalt till sol och värme när vi fortsatte söderut. Det verkar vara miljoner med tyskar som har sommarstugor i skogarna runt omkring. Säkert var tionde bil är tysk. För att inte älgvarningsskyltarna ska försvinna till samma land har vägverket börjat med att bara skriva "älg" på varningsskyltarna eller sätta upp skyltar av tunnplast...

Vägarna var ganska tråkiga med mil efter mil med skog, raksträckor med mängder av omkörande långtradare och sugande uppförsbackar. De sista milen till Växjö fick vi en gräslig motvind men med en låg jämn fart kom vi fram till Max och Marina, kompisar från Linköping, redan runt klockan fem. Efter en välbehövlig dusch och uppfräschning blev vi sedan guidade runt stan och högskoleområdet och avslutade sedan med pizza och en sista TV-kväll med Sveriges Television på sex veckor...

Distans: 110 km Snitt: 18,9 km/h Tid: 5 h 50 min
Start: 8.20 Ankomst: 17.05

Cykeltunnel

På järnvägsbanken ner mot Bromölla.

Tisdag 9 juni

fm: 15 grader, regn
em: 17 grader, mulet

En smaskig frukost gjorde att vi orkade ta oss iväg trots en tredje morgon i rad med regn och motvind. De första fem milen gick på en fin väg med lite trafik till Urshult där vi handlade lunch i en liten lanthandel. Vi fortsatte sedan söderut mot Blekinge i motvinden. En stor bit av vägen ända ner till Bromölla i norra Skåne gick på en gammal järnvägsbank.

Landskapet förändrades drastiskt ju längre söderut vi kom. Från skogarna på sydsvenska höglandet, över bokskogsklädda kullar i norra Skåne till rent slättland närmare Åhus. Efter att ha ätit och åkt runt lite i Åhus satte vi sedan, ganska trötta efter dagens lite för långa motvindsetapp, upp tältet på en äng strax söder om samhället.

Distans: 145 km Snitt: 18, 0 km/h
Tid: 8 h 5 min
Start: 8.45 Ankomst: 19.45

Dagens bilder i fotoalbumet!

Smygehuksskylten

Smygehuk i ösregn.

Onsdag 10 juni

16 grader, regn

Vägen mot Ystad var förvånansvärt backig, men tittar man på kartan ser man att det finns kullar på Österlen på uppemot 200 meter över havet. Vi handlade lunch i Brösarp som vi sedan åt i Skåne-Tranås. Under skurar fortsatte vi sedan mot Ystad, där vi åkte runt lite och tittade på de fina husen i centrala stan. Vi cyklade sedan vidare på kustvägen längs vattnet mot Trelleborg. Skurarna tilltog och blev till ihållande regn. Vi stannade till i Smygehuk och tog en klassisk bild med "Sveriges sydligaste udde"-skylten bakom cyklarna.

Efter att ha ätit en medioker hamburgare i Trelleborg satte vi oss och väntade på färjan. Biljettkontoret var stängt så vi fick köpa våra biljetter på färjan. Först tänkte vi planka in men en nitisk kontrollant på bildäck satte stopp för det. Snart "sov" vi i färjans vilstolsrum med en tyskdubbad amerikansk actionfilm på högsta volym i rummet intill.

Distans: 125 km Snitt: 17, 8 km/h
Tid: h 50 min
Start: 8.30 Ankomst: 18.45

Dagens bilder i fotoalbumet!

Torsdag 11 juni

22 grader, växlande

Rostocks kolkraftverk i morgondimma tog emot oss när vi rullade av båten klockan fem på morgonen. Vi åt frukost vid kajen i Rostocks centrum och åkte sedan runt och tittade på stan. Nästan alla hus på huvudgatorna var renoverade men vägarna var fortfarande i bedrövligt skick efter DDR-tiden. Husen har ofta fått ny puts i färggranna kulörter; det verkar som om alla är dödströtta på den gråa kommunistbetongen.

Rostocks småbåtshamn

Tidig frukost i Rostocks hamn.

Vägen ut ur Rostock var också den så dålig att den knappt gick att cykla på men efter några kilometer kom vi ut på en nyligen renoverad väg. Resten av dagen var vägarna minst lika bra som vilken väg som helst i Sverige, med något undantag av en och annan sunkig trottoar. DDR-tidens förfall märks enbart på ett och annat orenoverat hus.

I utkanten av Güstrow åt vi en tidig lunch på McDonalds och åkte sedan in till centrum, gick runt på gågatorna och handlade middagsmat och frukost till morgondagen. Dagens sista fyra mil gick tämligen smidigt; hyfsad medvind, trevligt böljande landskap med alléer och en hel del skog. Till campingen kom vi fram redan klockan två, skönt efter de långa etapperna i Sverige och de få timmars sömn under överfarten till Rostock.

Distans: 103 km Snitt: 18, 1 km/h Tid: 5 h 40 min
Start: 5.00 Ankomst: 14.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 12 juni

fm: 20 grader, växlande
em: 17 grader, regn

Efter en skön sömn på sådär 12 timmar och en ganska seg frukost kom vi iväg framåt nio. Vägen ut från campingen var ett riktigt bra exempel på en orenoverad östtysk väg; ömsom grus ömsom asfalt, ibland stora kratrar och ibland ingen väg alls. Efter tre kilometer var vi dock ute på nya vägen, och med skaplig medvind och sol var de första milen en ren njutning. Landskapet var ganska platt, omväxlande med bokskogar och öppna fält. Vägarna kantas ofta av långa alléer. I Pritzwalk, en stad där renoveringen inte kommit särskilt långt, åt vi lunch i en park.

Blommande vägkant

Längs blommande vägkanter.

Följande fem mil gick till Havelberg på en väg som i stort sett var helt spikrak i två mil. Nu kom också regnet, något som vi fick leva med resten av dagen. En Bratwurst i Havelberg värmde och sedan var det bara en mil kvar till campingen. Egentligen hyrde inte campingen ut till dygnsgäster men Herr Schröder, gubben som ägde ruckelstället, lät oss bo i skogen för "facila" 30 DM. I och för sig med tillgång till en fräsch toalett men servicekänslan från DDR-tiden sitter nog i tyvärr...

Distans: 103 km Snitt: 20, 0 km/h Tid: 5 h 5 min
Start: 8.45 Ankomst: 18.40

Dagens bilder i fotoalbumet!

Lördag 13 juni

18 grader, mulet

Först får vi börja med att dementera allt som vi skrev om campingen igår. För så fort vi lagt ifrån oss pennan blev Herr Schröder som förbytt. Om han behövde lite tid för att komma över misstänksamheten mot främlingar eller om han läste på i en service-anda-bok låter vi vara osagt, men på kvällen kom han med en flaska vin från Rheinland-Pfalz i en fin påse och på morgonen när vi vaknade stod det en stor påse med frukt och godis utanför tältet! Innan vi åkte visade han oss hur han höll på att renovera på gården för att kunna utöka sin camping. Han berättade bland annat om hur han ärvde marken på 60-talet men hur staten konfiskerade byggnaderna. Dessa fick han sedan köpa tillbaks efter återföreningen. Plötsligt kändes det bara roligt att ha betalt ett lite högre pris för campingen, nu när vi visste vad pengarna gick till.

Över Elbe vid Aken

Färjan över Elbe vid Aken kostade 1DM.

Efter att ha pratat om allt från religion till DDR-tiden åkte vi sedan vidare söderut. Medvind och ett trevligt landskap med blommande vägkanter, skog, fält och små byar och utan större backar gjorde att de första fem milen kändes riktigt bra. Vi handlade och åt i Genthin och fortsatte vidare söderut, alltid mot söder!

I Lindau växlade vi några ord med en gubbe med svårförståelig dialekt och skottkärra. Vi åt hamburgare med Sauerkraut i Zerbst, en stad som verkar ha blivit helt utbombad under kriget. Inte ett hus förutom den medeltida ringmuren var gammalt och kyrkan var fortfarande en ruin från kriget i mitten av DDR-betonghus.

Vi hade sedan tänkt åka till en camping 15 kilometer söderut, men när vi hittade en camping som inte var utsatt på kartan redan strax söder om stan åkte vi in där. Det blev en riktig fullträff, en trevlig och fräsch camping med sjöutsikt för bara 12 DM inklusive dusch. Om man även tänker på att mycket av maten i affärerna kostar ungefär hälften så mycket som i Sverige, så blev dagen tämligen billig. Vi förklarade även för en liten kille att Schweden inte ligger i Schleswig-Holstein och satte sedan upp tältet vid sjöstranden. På kvällen firade vi en lyckad dag med vinet, ostbågarna och kexen från Herr Schröder. Så här ska en cykelsemester vara!

Distans: 120 km Snitt: 18, 1 km/h Tid: 6 h 5 min
Start: 9.15 Ankomst: 18.10

Dagens bilder i fotoalbumet!

Söndag 14 juni

20 grader, växlande

Östtysk länsväg

Tyvärr håller inte alla vägar i östra Tyskland normal vägstandard....

Iskallt i tältet på natten men temperaturen tog sig bra under dagen. Vi åkte mot Leipzig på lite mindre vägar. Många av dessa kan man tyvärr inte kalla vägar men i Leipzig var vi i allafall kring klockan halv fyra. Vi gick runt i stan i drygt två timmar; tittade bland annat på den enorma järnvägsstationen med 30 spår och gallerior i tre plan och det gamla rådhuset på torget. Efter middag på McDonald´s åkte vi sedan ut genom betongförorterna till en camping vid en liten sjö. Billigt igen: 12,50 DM!

Distans: 103 km Snitt: 15, 8 km/h Tid: 6 h 30 min
Start: 8.30 Ankomst: 18.40

Dagens bilder i fotoalbumet!