Lutande tornet

Lutande tornet i Pisa.

Fredag 3 juli

31 grader, växlande

Dagens etapp gick längs Arnos dalgång från Florens till utloppet vid Marina di Pisa. Vi märkte snart att det var fler som tyckte detta var en bra cykelväg; vi mötte gäng av racercyklister nästan varje kilometer under förmiddagen. Milen rann på trots ganska hård motvind i det platta landskapet. Kring fyra cyklade vi in i Pisa på en gammal järnvägsbank. Vi tog en ordentlig titt på domen och lutande tornet och fick bedrövade beskedet att det inte fanns någon McDonald's i hela stan.

Det slog oss att gatorna i centrum var totalt folktomma, fast siestan var slut och allting. När vi hörde skrän och jubel från barerna förstod vi dock; överallt där det fanns en TV satt alla Pisas invånare och tittade på kvartsfinalen i fotbolls-VM mellan Italien och Frankrike (som Italien kom att förlora).

Vi lämnade staden och åkte ut den dryga milen till campingen vid havet i Marina di Pisa.

Distans: 114 km Snitt: 17, 5 km/h Tid: 6 h 30 min
Start: 8.45 Ankomst: 18.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Lördag 4 juli

31 grader, växlande

Första två milen gick dels genom ett exploaterat turistområde längs havet och dels genom Livornos hemska hamnområde. Stan måste vara en av Italiens viktigaste hamnstäder. Snart började dock Toscanas vackra kullar och första milen var snart glömda. Följande mil var som när cykling är som bäst; lagom branta uppförsbackar, härliga nerförslöpor och ett landskap som aldrig slutar förvåna i skönhet.

Toscana

Ett härligt böljande landskap i Toscana.

Vi åt vår lunch på torget i Casciana Terme och lyckades faktiskt hålla en mindre konversation på italienska om vart vi skulle och hur långt vi åkt med en man med mustasch och silverfärgad Lancia. Han gav oss en liten kartbok med bland annat stadskartor över italienska storstäder. Vi fortsatte sedan mot Volterra, en mycket gammal stad som ligger högst upp på en över femhundra meter hög kulle. När vi tog en paus under klättringen uppåt saktade en franskregistrerad skåpbil med taket fullt av cyklar ner vid sidan av oss och föraren sträckte ut två bananer åt oss genom fönstret. Sådana händelser är lika överraskande varje gång.

Efter att ha satt upp tältet och vilat en dryg timme på campingen i Volterra åkte vi upp till centrum, tittade på stan och inte minst den vidunderliga utsikten. Vi avslutade med en god trerätters middag på en restaurang i vår övre prisklass.

Distans: 83 km Snitt: 17, 2 km/h Tid: 4 h 50 min
Start: 9.15 Ankomst: 16.15

Dagens bilder i fotoalbumet!

Monteriggione

Stadsmuren i Monteriggione.

Söndag 5 juli

33 grader, sol

Färden gick vidare kulle upp och kulle ner i värmen till Siena. Vi både mötte, körde om och blev omkörda av en hel del annat folk på cykel, både klungor av racercyklister och cykelturister. Tyvärr har vi inte kommit på någon italiensk standardhälsningsfras så det blir mest improviserade vinkningar och huvudnickningar. Lunchplats hittade vi i en snustorr park i Monteriggione, en stad inklämd innanför en ringmur högst uppe på en kulle; det är ett riktigt ofog för cyklister att alltid bygga byarna högst upp på kullarna...

På campingen i Siena tog vi siesta och tvättade kläder under eftermiddagen innan vi tog bussen ner till centrum och en rejäl stadssightseeing när temperaturen blivit mer behaglig.

Distans: 59 km Snitt: 16, 9 km/h Tid: 3 h 30 min
Start: 9.00 Ankomst: 14.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Siena

Katedralen i Siena.

Måndag 6 juli

34 grader, sol

Utfarten ur Siena gick smidigt; som vanligt i Italien var det väldigt bra skyltat, om man är bilist kan vi tänka oss att det är svårt att hinna läsa all information. Vi åkte vidare söderut mot kullarna på fem-sexhundra meter över havet, passerade Montalcino efter lite klättring i värmen och fortsatte backe upp och ner med den ena utsikten fantastiskare än den andra. Campingen blev i Castel del Piano på 650 möh. Billig pizza till middag.

Solrosor

Toscanska solrosor.

Distans: 78 km Snitt: 15, 1 km/h Tid: 5 h 10 min
Start: 9.00 Ankomst: 18.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Tisdag 7 juli

28 grader, mulet

Första milen var en riktig klättermil, den gick dock utan problem då förmiddagen var riktigt sval. Sedan väntade underbara nerförsbackar på de nästan helt bilfria vägarna. Det är konstigt att det kan vara så lite trafik trots att vi är mitt i ett turistområde. Lunchen handlade vi i säkert världens minsta lanthandel, brödet hos bagarn och frukten i fruktbilen. Ytterligare en mil uppför blev det till Manciano men sedan gick det åter igen nerför genom otroligt härliga kurvor. Erik missade 60-gränsen med 0, 7 km/h. De sista två milen gick över slätten till en camping vid början av Tombolo della Gianella-vallen ut till Monte Argentario. Campingen var dyr, 250 kr/natt, men hade i och för sig gratis pool och havsbad m m.

Distans: 91 km Snitt: 18, 2 km/h Tid: 5 h
Start: 9.00 Ankomst: 17.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 8 juli

31 grader, sol

Under förmiddagen tog vi en fyramilatur ut till Monte Argentario och runt halvöns norra del. Vi åkte på samma vägar som cyklisterna i årets Giro di Italia; det stod hejaramsor om framför allt vinnaren Pantani på vägen nästan överallt.

Monte Argentario

Härlig utsikt från krönet.

Utsikten var fantastisk med vägen slingrandes mer än hundra meter över havet längs branten ner till det knallblå havet. En italienare försökte ge oss en geografilektion om vilka öar vi såg från höjden där vi åt vår lunch.

Vid tvåtiden kom vi tillbaks till campingen efter att ha kört de nio kilometrarna på Giannella-vallen på bara en kvart (30-40 km/h). Vi låg sedan vid poolen ett tag men då vi förstod att man måste ha världens töntigaste badmössa på sig för att få bada där valde vi stranden. Med vågor upp till tre meters höjd och vatten som var en bra bit över 25 grader varmt blev eftermiddagen en riktig orgie i bad. På kvällen köpte vi tre goda pizzor för 85 kronor, den enda maten som är riktigt billig, och förvånades än en gång över hur olika pizzor med samma namn är i Sverige och Italien; en Marinara med tomatsås och vitlök istället för räkor och musslor!

Distans: 44 km