Torsdag 28 juli

30 grader, sol

Eric under den sista rejäla klättringen.

12 procent

Benen fick faktiskt vila under dagens första femton kilometer genom Skalité ner till Čadca. Här svängde vi av på små vägar utan trafik mot Turzovka och senare mot Bytča. Från Turzovka fick vi resans sista riktiga klättring som följdes av en nästan två mil lång nerförsbacke. Resten av dagens etapp gick i motvind men så gott som helt utan uppförsbackar i floden Vahs breda dalgång. Vi cyklade genom många typiska slovakiska byar med längor av sammanbyggda stenhus i olika färger längs genomfartsgatan.

Vi passerar en kyrka på en kulle strax norr om Trenčín.

I staden Nové Mesto satte vi upp tältet på en camping av sämsta östeuropeiska sort. Detta betyder helt undermåliga hygienutrymmen och massor av folk som firar sin drömsemester i tält vid en sumpig flod. Allt ackompanjerat till hög musik långt in på natten och rök från hundratals grillar som får himlen att förmörkas...

I solnedgången mot Nové Mesto nad Váhom.

Distans: 157 km Snitt: 21,5 km/h Tid: 7h 20min
Start: 9.15 Ankomst: 20.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Čachtice

Fredag 29 juli

34 grader, sol

Värmeböljan hade nu slagit till rejält. Samtidigt som regnet öste ner hemma i Sverige upplevde vi vad som sades vara rekordtemperaturer i Slovakien. Vi hade först tänkt att cykla vidare mot Bratislava på väg 502 längs Karpaternas utlöpare Malé Karpaty. Hettan och de eviga floddalarna, som med jämna mellanrum gjorde att vägen dök ner för att sedan brant klättra uppför, fick oss dock snart att ändra vår planering. Vi tog oss istället ner till slätten och vägen via Trnava och senare Pezinok. Skördetröskorna jobbade på högvarv på åkrarna och vindarna brände mot huden i hettan.

En av en hel mängd små men branta dalar som vi korsade på förmiddagen.

Infarten till Bratislava var jobbig med mycket pucklar, gropar och vallar i vägkanten. Vi kom fram till centrum vid sextiden och hittade ett hotell i gamla stan för 2800 koronas. Efter att ha släpat upp cyklarna de tre trapporna upp till rummet var vi sedan väl värda rejält med pasta och pannkakor till efterrätt på en av restaurangerna i närheten.

På väg in mot Bratislava. I bakgrunden syns det 200 meter höga tv-tornet Kamzík.

Distans: 118 km Snitt: 18,7 km/h Tid: 6h 20min
Start: 8.45 Ankomst: 18.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Lördag 30 juli

35 grader, sol

En av gågatorna i Bratislavas gamla stad.

På förmiddagen gick vi runt i Bratislavas gamla kvarter. Jämfört med till exempel Kraków är Gamla stan i Bratislava inte så mycket att skryta med. Den består egentligen bara av några kvarter - men det som finns är fint. Resten av Bratislava skulle kunna ha varit förebild för alla andra större städer i Slovakien; enorma gråa hyreskaserner sträcker sig kilometer efter kilometer ut från centrum.

Utsikt över Donau, den 400 meter långa Nový Most (Nya bron) och Bratislavas södra förorter.

Uppe från kungliga slottet tittade vi ut över Donau och de gigantiska hyreshuskomplexen i de södra förorterna bortom floden. Precis utanför stadsgränsen går gränsen till Österrike. Så nära men ändå så ouppnåeligt långt borta det måste ha känts för de som stod här uppe på kullen innan järnridåns fall och blickade ut mot gränsen.

Vi passerade Donau på Nový Most.

Det var snarare fem mil till Wien...

Vi lämnade Bratislava vid tolvtiden och åkte ut över Donau till den södra sidan och cykelvägen mot österrikiska gränsen. Efter staden Hainburg går sedan cykelvägen på Donaus norra sida uppe på den vall som ska skydda mot översvämningar hela vägen till Wien. Så mycket av floden ser man dock inte, och inte är den speciellt blå heller. "An der schönen grünen Donau" skulle ha varit en betydligt mer rättvisande titel på Strauss gamla klassiker... Cykelvägen går mest genom ogenomträngliga sumpiga lövskogar med en myggkoncentration mångdubbelt högre än vid både Dalälven och i de svenska fjällen. Om vi tidigare under resan knappt mött en enda cykelturist blev det nu så många att man ganska snart inte ens brydde sig om att hälsa på varandra.

Donauradweg, som den till stora delar ser ut mellan Bratislava och Wien.

Cykelvägen fortsätter genom grönområden ända in i Wien. Det var enormt skönt att efter en rad mardrömsinfarter under denna resa kunna åka in i en miljonstad utan att knappt se en enda bil. Vi stannade vid campingen Neue Donau några kilometer från city. Senare på kvällen tog vi tunnelbanan till stadsdelen Josefstadt och åt gigantiska portioner wienerschnitzel, pommes frites, potatissallad och pannkakor på restaurangen Zentimeter.

Sannolikt en av de klumpigaste häststatyer som fortfarande står...

Distans: 68 km Snitt: 20,5 km/h Tid: 3h 20min
Start: 11.50 Ankomst: 16.20

Dagens bilder i fotoalbumet!

Hundertwasser Haus.

Söndag 31 juli

24 grader, växlande

Jean-Claude från Frankrike försökte uppträda i skuggan av Stephansdomen.

Denna dag lät vi faktiskt cyklarna stå för första gången sedan starten i Gdańsk. Eric som tidigare bott i Wien gjorde upp en sightseeingtur som skulle kunna ha passat en japan som ska se hela Europa på fem dagar. Helt enkelt en tur som täckte upp alla stans stora sevärdheter på bara några få timmar. Vi betade av det speciella Hundertwasser Haus, Stephansdomen och slottet Schönbrunn, åkte spårvagn runt ringleden, åt glass på Zanoni & Zanoni och avslutade med att ta spårvagnen upp till stadsdelen Grinzing uppe i bergen och en för Wien typisk Heurigen-restaurang. Dessa restauranger har oftast uteserveringar med bänkar i trädgården, serverar vin från egna gårdar och har en mer eller mindre prisvärd buffé med typisk österrikisk mat.

Den sista måltiden åts på denna restaurang.

Dagens bilder i fotoalbumet!

Epilog

Vår gemensamma resa var nu slut efter 220 mil genom Polen, Ukraina, Slovakien och Österrike. Nästa dag skiljdes vi åt. Eric flög hem för att börja jobba igen. Erik hade andra planer och cyklade hem istället - fortsättning följer...