Kovarning

Torsdag 3 juli

23 grader, växlande

Idag sken åter solen från en molnfri himmel när vi vaknade, så på den fronten var ordningen återställd. Motvinden var däremot minst lika hård som under gårdagen när vi lämnade Wigry och cyklade västerut på väg 653 mot Suwałki. En gammal Skoda av svansmotormodell med en synnerligen överlastad släpkärra fick sladd efter att ha kört om oss men farten var så låg att det aldrig blev riktigt otäckt när släpkärran började kränga vilt bakom bilen.

Det är en synbart högre standard i den här delen av Polen än i Litauen. Visst är det slitet men det generella intrycket är att levnadsstandarden är ganska hög. På landsbygden är gårdarna små och ligger tätt i det lätt kuperade landskapet. Vägen går över kullarna; ibland genom alléer, ibland över öppna åkrar och ibland genom mindre skogar. Storkar sitter på sina boreden eller går på åkrarna längs hela vägen.

Polska ängsmarker

Erik cyklar genom ett typiskt polskt landskap.

Väster om Suwałki gick en eker på Eriks bakhjul, en mindre rolig tradition som alltid verkar inträffa någon gång på våra resor. Vi valde dock att fortsätta som vanligt och hoppades på att hjulet inte skulle hinna bli alltför vint innan vi skulle hitta en cykelreparatör. Färden gick vidare på väg 653 för att efter Olecko svänga in på väg 655, mot Giżycko som var vårt mål för dagen. Staden ligger vid en av de masuriska sjöarna. Från tältet på campingen vid den södra infarten av stan hade vi en fin utsikt över sjön i kvällssolen. En god pizza på en av uteserveringarna inne i stan fick avsluta kvällen.

Distans: 107 km Snitt: 19,2 km/h Tid: 5h 35min
Start: 8.55 Ankomst: 17.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Ketzryn

Kętrzyn.

Fredag 4 juli

24 grader, växlande

Dagen började med ett besök hos Giżyckos cykelhandlare. Han bytte ekern på Eriks hjul och riktade det på en kvart före öppningsdags. Vi försökte förgäves få honom att ta emot mer än de tjugo kronor han ville ha betalt... Från Giżycko åkte vi västerut genom stora gröna bokskogar mot Kętrzyn där vi åt dagens lunch. Vi fortsatte sedan vidare över stora böljande kullar där sädesfälten sträcker sig mot horisonten. Vägen går mil efter mil genom alléer av stora högväxta ekar eller lönnar som bildar ett valv av grönska över vägen.

Något som är speciellt med Polen är religionens stora betydelse. Det finns mängder med stora kyrkor och vägarna kantas med små altare och kors som ofta pyntats med mer eller mindre smaklösa plastblommor i starka färger. Ibland finns också färggranna band eller flaggor i Polens röda och vita färger.

Horizont

I byn Bisztynek tyckte vi oss plötsligt befinna oss i en spansk by under siestan. Liksom så många sena eftermiddagar under våra resor i Spanien satt vi i en torr park med några slumpvis planterade blommor där solen stekte över oss och några få bybor på bänkarna i skuggan och en bit bort trimmade parkskötaren det obefintliga gräset... Dagens slutstation fick bli staden Lidzbark-Warmiński. Det är ett synnerligen slitet ställe med en för Polen ovanligt hög poäng på misärskalan men vårt hotell, Przy Bramie, alldeles i centrum var desto finare. Det är ett litet nybyggt hotell där vi fick ett av de mysiga vindsvåningsrummen för 100 Zloty (ca 200 kr) inklusive frukost. Cyklarna fick stå säkert i hotellets garage. Kvällen avslutades med pizza på den lokala restaurangen.

Distans: 108 km Snitt: 19,0 km/h Tid: 5h 40min
Start: 9.15 Ankomst: 19.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Lördag 5 juli

fm: 19 grader, växlande
em: 16 grader, regn

Ännu en dag på allékantade vägar över norra Polens böljande kullar. Lunchpausen fick bli i stadsparken i Orneta fyra mil väster om Lidzbark-Warmiński. Vi fortsatte sedan de sex milen mot Elbląg. Ungefär halvvägs kom den första regnskuren, en skur som skulle följas av många under resten av dagen. Då vi ville ha så kort bit som möjligt under morgondagen till färjan i Gdańsk körde vi på ganska snabbt förbi Elbląg och ut på den mycket hårt trafikerade E77. På denna väg fick vi bevittna de flesta trafikförseelser som kan tänkas, men kände oss ändå relativt säkra på den breda vägrenen.

Polska alléer

Vägar som slingrar sig genom alléer över böljande kullar är inte svårfunna i norra Polen.

Vi åt en rekordstor cheeseburgare på det enda gatuköket i den risiga staden Nowy Dwór-Gdański. Denna stad är en av de få som vi helst velat lämna redan vid infarten, men hungern gjorde sig alltför påmind för att ens vilja köra en kilometer till. Det är en bortglömd landsortsstad med slitna hus, så gott som inga restauranger eller nöjesställen och drösar med sysslolösa ungdomar. Ingen otrevlig stämning men väldigt deprimerande. Efter middagen körde vi dagens sista femton kilometer till campingen i badorten Stegna. Campinginnehavaren hade många vänner i Sverige och pratade flytande svenska så det var kul att prata med henne en stund. Hennes man undrade om det verkligen var säkert att cykla i Baltikum. Kanske ett tecken på att alla tycker att det okända är skrämmande, precis som vi fått höra hemma om det inte är farligt att vara i Polen...

Distans: 145 km Snitt: 19,9 km/h Tid: 7h 20min
Start: 9.05 Ankomst: 20.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Polsk kyrka

Söndag i Polen.

Söndag 6 juli

16 grader, regn

Denna sista dag på vår Baltic Tour cyklade vi först in de dryga tre milen till Gdańsk på väg 501 längs kusten. Vi noterade omgående rusningen till byarnas kyrkor. Den totala uppslutningen på gudstjänsterna måste göra varje svensk bypräst grön av avund... I Gdańsk åt vi lunch på en av gamla stans restauranger medan regnet strilade ner utanför. Vår tänkta pannkaka med glass till efterrätt blev en liten äppelpaj med sötsliskig sylt på grund av lite smärre språkproblem vid beställningen. Trots regnet kunde vi se att Gdańsks gamla stad verkligen är sevärd. I samma stil som andra gamla hansastäder har den tätt byggda smala stenhus i flera våningar med höga gavlar och en mängd fina kyrkor.

Gdańsk

Centrala Gdańsk.

Vi passade också på att handla på oss rejält med mat inför den nästan dygnslånga förestående färjeresan hem till Sverige och Nynäshamn. Affären var ännu en av dessa köp-över-disk-affärer där vi står som hummande fån och pekar på varor flera meter bort och expediten frågande pekar tillbaks på ungefär halva affärens sortiment. Våra tappra försök att prata polska har oftast kört fast på detta språks klara överskott på konsonanter som c och z och totala brist på vokaler. Polackerna borde förhandla med finnarna eller esterna om att få byta bort några konsonanter mot ett gäng vokaler...

Resans sista mil gick sedan genom Gdańsks mindre inbjudande hamnområden med misär i större skala i de slitna bostadskvarteren med ibland fullständigt enorma huskomplex. Vi slapp igenom den för en gångs skull ganska ingående gränskontrollen med knarkhund och grundlig passkontroll. Vid inresan i Polen fick vi inga stämplar men tulltjänstemannen accepterade vår sanna historia om att de bara vinkat förbi oss (vilket vi själva tyckte var konstigt). Efter en kaotisk pålastning på Polferries gamla skorv m/s Silesia kunde vi göra oss hemmastadda i vår hytt för de följande nitton timmarna över Östersjön.

Sztokholm

Genom Gdańsks hamnområden till färjan mot Sverige.

Distans: 49 km Snitt: 17,8 km/h Tid: 2h 45min
Start: 10.10 Ankomst: 16.10

Då var ännu en cykelresa till ända, en resa till länder inte långt hemifrån, men där det ofta kändes som om vi var mycket längre bort än vad vi egentligen var. Efter att ha samlat intrycken under några veckor i Sverige kunde vi konstatera att vi fullständigt reviderat våra förutfattade meningar om de baltiska länderna som fattiga med stor miljöförstöring och hög kriminalitet.

Vi hoppas att vi genom denna reseberättelse har inspirerat andra till att också upptäcka Baltikum och Polen, och därigenom själva få chansen att precis som vi skapa sig en ny bild av några av våra närmaste grannländer.

Dagens bilder i fotoalbumet!