Kryžių kalnis

En femmeters Jesus-staty tar emot
vid Kryžių kalnis...

Måndag 30 juni

23 grader, växlande

Efter att vi hade packat cyklarna som hade fått stå i hotellkorridoren stötte vi ihop med Joniškis borgmästare som gav oss en detaljerad vägbeskrivning av hur han tyckte att vi skulle lägga upp dagens etapp. Han hade besök från Joniškis vänort Vimmerby idag så vi var fler svenskar på det annars ganska sparsamt belagda hotellet. Etappen blev sedan en lång dag på Litauens jordbruksslätter. Vägen går ofta spikrakt över åkrarna med alléträd som vind- och solskydd. Landet är betydligt mer tättbefolkat än Estland och Lettland. Byarna ligger tätt och består av små villor i grå sten eller trähus i olika slitna ljusa färger. De ger ett väldigt grått intryck mot de gröna omgivningarna.

Strax norr om Šiauliai besökte vi Kryžių kalnis; en stor kulle helt översållad av kors i alla tänkbara storlekar och varianter från hela världen. Lite väl religiöst kitchigt kanske. Vi mötte också ett tåg med vandrande pilgrimer. Šiauliai passerade vi i utkanten på inrådan av borgmästaren i Joniškis och fortsatte sedan mot Radviliškis och Šeduva på den ganska hårt trafikerade E272. I Šeduva svängde vi höger mot Kėdainiai. Milen rann på snabbt i den härliga medvinden när vi väl kommit tillbaks på stora vägen efter en jobbig omväg på flera kilometer på en helt sönderkörd grusväg runt ett vägbygge. I byn Dotnuva hade alla villaägare gått man ur huse för att sälja grönsaker längs vägen. Kunderna verkade dock saknas. Inte så konstigt tyckte vi eftersom nästan samtliga byinvånare sålde exakt samma sortiment så att ingen egentligen behövde köpa något av varandra...

Kėdainiai

Eric vid Kėdainiais infart.

I Kėdainiai letade vi upp stans hotell, beläget i det mest sovjetiska av sovjetiska förortsområden. Vårt trevliga rum för 48 Lit (ungefär 125 kronor) andades 100 procent sovjetnostalgikänsla men var rent och stort. Middagen fick bli från mataffären och intogs på hotellrummet.

Distans: 146 km Snitt: 21,4 km/h Tid: 6h 50min
Start: 9.25 Ankomst: 19.15

Dagens bilder i fotoalbumet!

Längs Nevežis

Mot Kaunas i floden Nevežis dalgång.

Tisdag 1 juli

24 grader, växlande

Vi vaknade till ännu en morgon med strålande sol. Vi har verkligen haft tur med vädret under denna resa. Till och med den oerhört förfallna stadsdel där vårt billiga hotell låg såg lite bättre ut i solskenet. Vi kan tänka oss att det är lite mer deprimerande en regnig måndag i november... På förmiddagen fortsatte vi på den litauiska landsbygden mot landets näst största stad Kaunas med omkring 400 000 invånare. Vi valde en väg som verkligen kan rekommenderas; en smal asfaltsväg längs floden Nevežis lummiga dalgång. På åkrarna håller bönderna på att bärga skörden. Ibland med moderna eller åtminstone hyfsat moderna redskap, men lika ofta för hand med räfsor eller med häst som traktor.

Infarten till Kaunas var kanske inte världens mest attraktiva. Den bestod mest av låg bebyggelse i en mängd olika stilar och stadier av förfall. Stadens centrum var dock väldigt fint med en lång gågata som paradgata. I mitten står två rader av gröna träd och sidorna kantas med affärer och uteserveringar. Vi slog till med en stor pizza och pannkakor till efterrätt för femtio kronor per person inklusive 0,75 cl cola... Det vi nästan uppskattar mest med de här länderna är att kunna unna sig lite lyx utan att det blir dyrare än en vanlig lunch i Sverige.

Kaunas

Centrumgatan i Kaunas.

Efter tre timmar i Kaunas lämnade vi stan och fortsatte till den kända kurorten Birštonas fyra mil söderut. Där skulle det ligga en camping enligt vår karta, men den visade sig ligga på andra sidan den breda floden Nemunas, och nästa bro låg åtta kilometer bort. Istället för att åka en femton kilometer omväg och bo på en sjaskig (hoppas vi...) camping lyxade vi istället till det och tog in på stans finaste hotell. Prutade priset från 150 Lit till 120 (ca 310 kr) och fick då ett stort fräscht rum med nyinköpta designmöbler, badrum i utställningsskick och en stor altan. Prisvärt var ordet...

Distans: 102 km Snitt: 20,9 km/h Tid: 4h 55min
Start: 9.40 Ankomst: 18.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 2 juli

15 grader, regn

Idag fick vi verkligen känna på en av cykelsemesterns få begränsningar. En mil efter start började regnet dugga och blev snart till ösregn. Detta regn i kombination med en synnerligen ihärdig och hård motvind förföljde oss sedan hela dagen och gjorde dagen föga minnesvärd. Vi fortsatte i alla fall över det ganska kuperade åkrarna ner till polska gränsen. Långtradarna, företrädesvis tomma biltransporter på väg mot Tyskland för att hämta begagnade bilar, stod i en nästan tre kilometer lång kö till gränsstationen, men vi kunde passera väldigt smidigt efter en vanlig passkontroll.

Lastbilskön

Lastbilskön till gränskontrollen är flera kilometer lång på den litauiska sidan.

På polska sidan övergick helregnet först till skurar och slutligen äntligen till solsken framåt kvällen. Vägen slingrade sig mellan de små gröna kullarna. Vi stannade vid en camping i en vanlig villaträdgård i byn Wigry en mil öster om Suwałki. I denna lilla by finns en ståtlig kyrka som påven besökt vid ett flertal tillfällen.

Polska kullar

Det härligt böljande landskapet i Polens nordöstra hörn.

Distans: 129 km Snitt: 19,7 km/h Tid: 6h 35min
Start: 9.30 Ankomst: 18.10

Dagens bilder i fotoalbumet!