Fredag 27 juni

23 grader, växlande

Turaida

Härlig utsikt över Gaujadalen från slottets gamla vakttorn.

Frihetsmonumentet i Riga

Frihetsmonumentet i Riga.

Efter sovmorgon till halv nio började dagen med resans längsta uppförsbacke, uppför sluttningen runt Gaujadalen till medeltidsslottet Turaida. Uppe från det gamla vakttornet hade vi en milsvid utsikt över Gaujadalens lövskogar åt båda håll. Efter en timme sightseeing vid slottet vände vi styrena mot Riga. Vägen dit är en baltisk motorväg, det vill säga en väg som är markerad som motorväg på kartorna men som egentligen är en fyrfilig vanlig landsväg. Här får man cykla, parkera och göra U-svängar mellan de skilda körbanorna. Det finns till och med järnvägsövergångar, övergångsställen, busshållplatser och bostadshus i mittremsan! Ett par mil innan Riga åt vi lunch utanför affären i Gavkalne samtidigt som ett hundratal lettiska cykelmotionärer på rejält dyra racercyklar antingen passerade förbi eller stannade till för att köpa glass och läsk.

Rigas infart var ganska krävande med tät trafik och undermåliga cykelvägar där höga trottoarkanter och mängder med gropar gjorde det omöjligt att cykla längre sträckor. Till slut kom vi i alla fall fram helskinnade till city och hittade turistbyrån i gamla stan. De hjälpte oss att boka ett rum på Hotell Valdemar (för 30 Lat eller ungefär 420 kronor) som ligger centralt precis utanför gamla stan. Hotellet hade ett förråd där cyklarna och packningen kunde stå säkra under tiden som vi låtsades vara vanliga turister. Rigas gamla kvarter är oerhört fina med renoverade stenhus i olika färger och mängder med kyrkor. Ett för den här resans ovanliga McDonaldsbesök och en timme på internetcafé blev det också under kvällens rundvandring i centrum.

Riga

Riga.

Distans: 61 km Snitt: 20,6 km/h Tid: 3h
Start: 10.20 Ankomst: 15.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Lördag 28 juni

24 grader, växlande

Gamla stan

Utsikt över Rigas gamla stad med floden Daugava i bakgrunden.

Över Daugava på hängbron

På väg mot andra sidan floden.

Efter frukostbuffé på hotellet började vi dagen med att Eric köpte ett par nya cykelbyxor. Sedan gick vi runt på ungefär samtliga av gamla stans gränder, tittade på utsikten från Peterskyrkan och åt och fikade bort resten av eftermiddagens timmar. Vid fyratiden hämtade vi våra cyklar på hotellet och bytte åter om till cykelturister. På mestadels cykelvägar som var förvånansvärt vältrafikerade cyklade vi ut genom Rigas gamla villaförorter till badorten Jūrmala. Här cyklade vi flera kilometer på den otroliga sandstrand som denna medelhavsvarma dag mer liknade franska rivieran än andra sidan Östersjön. Vi stannade efter dryga tre mil på den stora campingen i västra utkanten av Jūrmala där de lyxigaste av lyxvillor kantar vägen.

På stranden

På Jūrmalas milslånga sandstrand.

Distans: 33 km Snitt: 17,3 km/h Tid: 1h 55min
Start: 16.00 Ankomst: 18.20

Dagens bilder i fotoalbumet!

Söndag 29 juni

23 grader, växlande

Idag blev det tio ganska långtråkiga mil framför allt på den så gott som spikraka E77 mellan Jelgava och litauiska Joniškis. Vi oroade oss helt i onödan att denna väg skulle vara hårt trafikerad, huvudled söderut från Riga som den är. Det visade sig dock att vägen var nästan lika öde som de flesta mindre vägar vi stött på tidigare under resan. Ner mot litauiska gränsen blev landskapet mer och mer öppet med stora åkrar och många gårdar. Denna landskapstyp blev ännu mer påtaglig på den litauiska sidan av gränsen. Efter gränsen körde vi de femton kilometrarna till den första staden; Joniškis. I brist på campingplatser tog vi in på det "flotta" stadshotellet i ett typiskt slitet förortshus i utkanten av stan för 80 Lit (ca 200 kr). På kvällen gick vi in till centrum och åt middag på stans restaurang. Tyvärr drog den till sig stans mindre nyktra klientel varför den planerade efterrättspannkakan fick bli ett stort lass godis framför teven på hotellrummet istället.

E77

En av tre tvåmilsraksträckor på E77 mellan Jelgava och Šiauliai.

Distans: 100 km Snitt: 20,7 km/h Tid: 4h 50min
Start: 9.00 Ankomst: 16.50

Dagens bilder i fotoalbumet!