Marstrand

Marstrand 1996

Sommaren 1996, några dagar efter vår studentexamen, packade vi återigen cyklarna. Denna gång korsade vi Sverige från öster till väster, från Nyköping till Marstrand norr om Göteborg och tillbaka igen. Grusvägar, gropiga tältplatser och kulinariska mästerverk i form av snabbmakaroner a'la stormkök kommer vi speciellt väl ihåg från denna resa...

Indelning

Del 1 - Nyköping, Jönköping, Marstrand
Del 2 - Trollhättan, Askersund, Nyköping
Översikt och karta

Lördag 15 juni

18 grader, växlande

Efter att ha vilat upp oss en vecka efter studentfirandet var det nu dags för ännu en cykelsemester, denna gång mellan Nyköping och Marstrand t o r.

Från Nyköping gick färden först snabbt mot Nävekvarn där vi svängde höger och fortsatte mot Kvarsebo. I backarna i Kolmården började det kännas att tempot till Nävekvarn kanske hade varit lite väl högt efter ett års TV-tittande och bilåkande och en viss antydan till kramp i låren började infinna sig, åtminstone hos vissa körkortsinnehavande individer...

Efter att ha åkt över Bråviken med Kvarsebofärjan väntade Vikbolandet i motvind. I Mem där Göta Kanal börjar åt vi lunch och fortsatte sedan på dragvägen längs kanalen till Norsholm. Där tog vi en fika på kanalcafët medan tåg på tåg passerade på järnvägen intill. Vi tältade sedan i en "mysig" granskog drygt fem kilometer efter Norsholm.

Dagsetapp: 98 km Snittfart: 16,7 km/h

Söndag 16 juni

22 grader, sol

Vi fortsatte på vägen norr om Roxen mot Vreta kloster och Bergs slussar. Efter lunch fortsatte vi sedan längs dragvägen till Borensberg där vi tog av och fortsatte till Skänninge över en blåsig - tyvärr åt fel håll - östgötaslätt. För att inte tröttna på stormköksmakaronerna redan under första veckan hade vi bestämt oss för att variera kosten med restaurangmat varannan dag. Därför kunde vi med gott samvete avnjuta en pizza i Skänninge centrum. Eric gjorde dock en miss genom att beställa en Skänninge special med smaklöst kebabkött och flera liter bearnaisesås.

Efter vissa problem att hitta tältplats i detta landskap där 99% av ytan består av åker eller tomtmark gjorde vi en chansning och åkte iväg mot en skogsdunge en kilometer från vägen. Vi hittade en platt markbit och efter uppröjning av miljoner kottar och pinnar i olika storlekar sov vi sedan bekvämt en hel natt med åker som utsikt över hela horisontlinjen.

Dagsetapp: 90 km Snittfart: 17,0 km/h

Måndag 17 juni

19 grader, växlande med motvind

Dagens första paus togs vid årets kulturella sevärdhet - Rökstenen - efter att ha cyklat två mil över den blåsiga slätten. En mil senare är vi i Ödeshög där vi åt lunch på torget. Från Ödeshög fortsatte vi sedan ner på gamla riksettan längs Vättern. Mäktig utsikt men en minst sagt frisk motvind. I Gränna köpte vi traditionsenliga polkagrisar men lyckades med konstsstycket att välja just det bageri där inte kokning pågick.

Vättern

Vid Vättern.

Efter handling på Ica skyndade vi vidare söderut de två milen till Vätterledens camping. Motvinden tilltog ännu mer och vi tvingades trampa även i branta nerförsbackar. Framme vid campingen upptäckte vi att vi var omgivna av massor av tyskar. Det är en konstig känsla att befinna sig i Sverige och bara höra tyska omkring sig. En tysk gubbe hade party för sig själv i tältet och firade med knäckebröd och torrost i gasollampans sken.

Vi lånade kastrull och stekpanna av campingvärdarna och tillagade en smaskig måltid bestående av makaroner och falukorv. Efter middagen åt vi polkagrisar och tittade på TV fram till klockan elva. Gubben med knäckebrödet kom in en halvminut och svamlade något om Fernsehen och Telefon. Vi svarade med några intelligenta "ja, ja".

Dagsetapp: 79 km Snittfart: 15, 1 km/h

Dagens bilder i fotoalbumet!

Tisdag 18 juni

15 grader, regn

Vi började med två härliga mil ner till Huskvarna. Enorma backar, visserligen även uppför men nerför i uppåt 50 km/h är inte helt fel. Vi åt lunch på McDonald's i Jönköpings centrum medan dagens första regnskur öste ner utanför.

Sedan fortsatte vi in i Västergötland, först på cykelvägen till Bankeryd och sedan uppför Hökensås i serpentinkurvor. Nu började regnet ösa ner och de tre resterande milen på en mestadels lerig grusväg till Mullsjö var ingen höjdare. Vi värmde oss länge på Ica i Mullsjö. För att slippa dra fram stormköket bestämde vi oss för att äta torra Pitabröd med tillbehör till middag. När vi hade betalt de 199 kronorna insåg vi att vi just gjort det dummaste valet av middagsmat vi hade kunnat göra, det hade blivit mycket billigare och godare att äta på Sibylla.

Efter Mullsjö fortsatte grusvägarna och uppförsbackarna, denna gång i fin bruksmiljö. Vi tältade sedan bakom 500 m3 timmer. Mitt i natten kom också en timmerbil och lastade timmer i en timme femton meter från tältet. Detta ihop med den synnerligen tuviga ängen gjorde natten tämligen sömnlös.

Dagsetapp: 73 km Snittfart: 15, 8 km/h

Onsdag 19 juni

16 grader, regn

Dagens första två mil gick i motvind till Dalum där vi parkerade länge vid Shellmacken och handlade i en dyr Matnärabutik. Senare, några kilometer innan Älmestad hittade vi en "perfekt" lunchrastplats vid ett timmerupplag. När vi satt och åt som bäst kom bonden för att lossa timmer. Vi fick undan alla våra grejer på tio sekunder (yoghurtpaketen blev dock kvar) och bonden lossade lasten.

Under tiden började det ösregna och när han åkt stod vi där med utspilld yoghurt, medwurst täckt med gräs och barr, juice utspädd med regnvatten och resterna av gårdagens Pitabröd (inte mindre torra idag). Sedan cyklade vi vidare under täta regnskurar till Annelund där kvällens middag inhandlades innan vi fortsatte tre mil till, tills vi hamnade i skogen en mil innan Alingsås.

Sista milen av vägen gick i ett riktigt Norge-landskap med urskog, djupa bäckraviner och smala slingrande vägar brant uppför. När tältet var uppsatt åt vi våra snabbmakaroner och köttbullar i sällskap med myggen och studerade den Saab som under kvällen kom och vände vid tältet alldeles för många gånger för att öva accelerationen på den kilometerlånga raksträcka som började vid tältet.

Dagsetapp: 78 km Snittfart: 17, 1 km/h

Torsdag 20 juni

20 grader, sol

I Alingsås letade vi oss fram till Posten och hämtade ut vårt poste-restante Sverigepaket med fina kläder som vi skulle ha i Marstrand. Sedan handlade vi på Ekströms - en enorm affär en bit utanför stan. Tybärr var köerna lika långa som affären var stor, men en person bakom oss i kön sa att vi kunde betala i kiosken utanför eftersom vi hade så lite varor, så vi smet förbi kassorna och gick ut till kiosken. Tanten i kiosken glömde dock slå in både det ena och det andra så vi fick vår billigaste handling hittills - en hel kasse mat för 35 kronor.

Efter lunchätning fortsatte vi snabbt de fyra milen till Kungälv i en mycket backig terräng. I Kungälv åt vi glass vid Bohus fästning innan vi fortsatte mot Marstrand. På vägen dit, vid Lycke kyrka, passerade vi 50-milsgränsen. Snart därefter såg vi västerhavet efter att ha cyklat rakt över Sverige från ostkusten.

Klockan åtta på kvällen var vi framme hos familjen Stranne i Marstrand där vi bokat rum. Där bodde vi första natten i ett mysigt rum på undervåningen. Vi duschade för första gången sedan campingen innan Jönköping och satte på oss de synnerligen skrynkliga kläderna som hade legat hoppressade i Sverigepaketet i en vecka. Därefter åkte vi ner till pizzerian Porto Servo vid färjeläget på Koön och åt de både äckligaste och dyraste pizzorna vi någonsin ätit, 80 kronor för en bränd pizza med äcklig smak och mycket deg, dessutom hade de blandat ihop alla "årstiderna" på Erics Quattro Stagione till en enda sörja.

Dagsetapp: 98 km Snittfart: 18, 1 km/h

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 21 juni

20 grader, sol

Vi började dagen med att flytta över till familjen Sköld ett kvarter nedåt färjeläget. Vi blev ju tvungna att boka om en natt när vi märkte att vi inte skulle hinna fram till Marstrand på onsdagen. Hos Sköld fick vi en hel källarvåning till förfogan; två sovrum, TV-rum med skinnsoffor och öppen spis, toalett, tvättstuga och två stora förrådsrum. Vi tvättade våra kläder och åt frukost. När det var dags för tvätt nummer två låg konstigt nog allt tvättmedel kvar i facket, är det inte så att tvättmedlet ska ligga i fack ett och sköljmedlet i fack två?

Vid tvåtiden åkte vi över med färjan till huvudön och tittade på stan och övriga ön. Efter att ha gått runt ön kom vi lagom för att se midsommarfirandet kring stången till "Så går vi runt kring en enebärabusk". Därefter åkte vi tillbaka till vår villa och tog in den torra tvätten.

Marstrand

Utsikt över Marstrand.

Senare på kvällen åkte vi tillbaka till huvudön och efter middag på Sibylla gick vi runt på kajen och tittade på folklivet som i stort sett bestod av personer under tjugo år som inte heller fick komma in på någon krog. Framåt midnatt tog vi färjan tillbaka till Koön och avslutade dagen framför TVn.

Dagens bilder i fotoalbumet!