Halland

Västkusten 1995

Att cykla kanske kan vara något, tänkte vi under våren och planerade snabbt vår första cykelresa. Cyklarna hade vi redan polletterat när vi någon dag senare tillbringade ett antal timmar på nattåget till Oslo. Därifrån tog vi oss sedan ner längs Oslofjordens branta kust, passerade svenska gränsen över Svinesundsbron, stannade en dag i Göteborg och fortsatte vidare söderut genom Halland och Skåne till västkustens sydligaste spets vid Falsterbo. När vi efter 100 mil stod där längst ute på sandreven anade vi nog inte att denna resa var början på ett intresse som skulle ta oss över stora delar av Europa under flera år framöver.

Indelning

Del 1 - Oslo, Strömstad, Göteborg
Del 2 - Varberg, Halmstad, Malmö, Falsterbo
Översikt och karta

Onsdag 28 juni

27 grader, sol

Vi startade vår resa i en världsmetropol; Nyköpings centralstation klockan 22.30 på tisdagskvällen. I Södertälje bytte vi tåg efter att ha väntat en timme i en öde väntsal. Natten blev för oss i stort sett sömnlös, till skillnad från de övriga passagerarna och speciellt från den mängd ihopkurade kineser i vagnen. Hur kan man sova en hel natt ihopkrupen till en boll? Fredrik somnade i vilket fall som helst, 15 minuter före ankomsten till Oslo...

Klockan 7.35 steg vi av tåget, la in packningen i förvaringsboxar, hämtade ut cyklarna och gav oss ut i staden. Vi betade av sevärdheterna; Karl Johann, slottet och Akershus. Kungen och drottningen syntes inte till. Eric började ta bilder med tom kamera, vilket ledde till filminköp för "kun" 52 NOK. Erik blev nästan påkörd av en tant i röd Ford Escort medan Eric körde in i en hög med gatstenar.

Holmenkollenbacken

Vägen upp till Holmenkollen.

Sedan cyklade vi upp till Holmenkollen för de branta serpentinvägarna. Hoppbacken var tyvärr en besvikelse, då man inte fick komma upp i den. Utsikten över Oslofjorden var dock fin och vi enades om att det var roligt att ha varit där i allafall. Efter några minuter var vi nere i centrum igen. Dagen i Oslo avslutades med uthämtning av packningen och handling på REMA 1000. På cykelvägar åkte vi sedan mot Drammen. Vi svängde av söderut längs kusten och fortsatte sedan på backiga vägar till Nærsnes camping. Trots ovana fick vi upp tältet och åt snabbmakaroner och norsk falukorv till middag. Eric doppade sig i iskall Oslofjord. Efter att ha varit vakna i 40 timmar i sträck somnade vi överbelamrade med packning (tanken slog oss inte att vi kanske inte behövde ha all packning i tältet) vid midnatt i det ännu så länge mycket fina tältet.

Distans: 50 km

Dagens bilder i fotoalbumet!

Torsdag 29 juni

28 grader, sol

Eric började dagen med att tillfälligt laga sitt växelreglage som gått sönder under gårdagen. Vi handlade lunch i campingbutiken och cyklade sedan backe upp och backe ner till Storsand, där vi tog färjan över Oslofjorden till Dröbak. Vi åt lunch på kajen och kämpade oss upp för den enorma sluttning som omgärdar Oslofjorden. Cyklade sedan vidare söderut mot Moss. Vi fyllde på vann i Hvitsten och fick sedan åter nöjet att gå upp för ovan nämnda sluttning en gång till. Vägen måste ju gå upp och ner för den hela tiden...

Vi hann sedan cykla några kilometer innan Eric fick resans första punktering ute på vischan norr om Son. 40 minuter och tre händiga killar senare var punkan fixad och vi kunde fortsätta. I Moss handlade Erik och Fredrik middag. Innan vi åkte vidare fick vi 1 liter jordgubbar av en försäljare som höll på att packa ihop. Vi fortsatte sedan de knappt två milen till Larkollens camping som vi anlände till vrålhungriga strax efter klockan 20.

Lefser...

Fredrik blöter lefsor på plastpåsar.

Efter att ha satt upp tältet på denna enorma camping var det äntligen dags för middag. Vad hade nu Erik och Fredrik handlat för någon mat? Jo, ej färdiga lefser och oätlig korv för 50 NOK. När vi enligt bruksanvisningen blött upp lefserna med vatten och lagt dem på tork i 15 minuter skulle vi provsmaka anrättningen. Efter en tugga fann vi dock bara en lösning, vi kastade in wettex-dukarna och äckelkorven i skogen och valde att svälta istället. Eric avslutade kvällen med att åka runt på campingen och leta efter svenskar (som ju äter normal mat) att köpa mat av. Dock utan resultat då inga svenskar hittades.

Distans: 75 km

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 30 juni

15 grader, mulet och senare regn

Vi kom iväg i 10-tiden och kom efter vägfrågning hos norsk bonde fram till Fredriksstad klockan 14. Vid infarten till staden drabbades Eric av sin andra punktering. Efter att ha fixat punkan och ätit lunch fortsatte vi i hällande regn mot Svinesund. Vi blev hela tiden omkörda av norrmän som körde som galningar. En bit längre fram låg också en bil i diket med räddningskår vid sidan. Eric frågade efter en alternativväg till E 6-ans motortrafikled på en mack i Skjeberg. Lyckades dock aldrig få något vettigt svar eftersom ordet "motortrafikled" uppenbarligen ej existerar i det norska språket. Halvsju kom vi i alla fall fram till Svinesund och firade återkomsten till fosterlandet med hamburgare på Sibylla. Under tiden upphörde regnet. Vi satte upp tältet på en mycket knölig äng 150 meter från E 6-an. Regn och en snarkande Erik hela natten.

Distans: 80 km

Dagens bilder i fotoalbumet!

Lördag 1 juli

17 grader, växlande

Vi fortsatte till Strömstad genom ett bergigt urskogsområde. På vägen pajade åter Erics växelreglage. Denna gång gick det dock inte att laga vilket ledde till en timmas cykling mellan cykelhandlare i Strömstad. Ingen kunde emellertid varken laga eller sätta på ett nytt reglage, så Eric fortsatte med sju av tjugoen växlar. Efter en dag hade han vant sig och vi brydde oss därför inte om att köpa ett nytt, så han fortsatte hela resan med sju växlar. Efter att ha varit i Strömstad, en stad totalt övertagen av köpglada norrmän med stark norsk krona flydde vi åter ut på den svenska landsbygden. Eriks fotbromsreglage lossnade, men vi tre händiga killar skruvade fast det med en skruv som togs från en framreflex! Vi tältade i en granskog strax söder om Lur en mil norr om Tanumshede. Vi hade naturligtvis glömt köpa smör till att steka köttbullar i, men modiga Eric frågade efter smör på en bodgård. En snäll tant gav oss 1/3 paket smör så att vi äntligen fick äta vår supergoda svenska mat: Snabbmakaroner och köttbullar med persikor till efterrätt.

Distans: 70 km

Söndag 2 juli

17 grader, växlande med motvind

Vaknade i ett ovanligt rått och fuktigt tält. Kom iväg vid niotiden. I Vitlycke söder om Tanumshede tittade vi på hällristningarna. Vid tolvtiden kom vi fram till ett matbutiksstängt Fjällbacka. Vi lyckades dock skrapa ihop en hygglig lunch i olika småaffärer. När Ica äntligen öppnade klockan två handlade vi middag där och fortsatte sedan till campingen vid Hunnebostrand via Kville och Bovallsstrand. Fem kilometer efter Kville började Erik blöda näsblod i massor. Han förblödde dock inte så vi kom fram till campingen klockan 18.30 efter glasspaus i Bovallsstrand. Eric prutade priset för övernattningen till 90 kronor. Vi tvättade sedan våra kläder och hängde upp dem mellan träden vid tältet. Åt sedan snabbmakaroner och fiskpinnar till middag.

Distans: 65 kilometer

Dagens bilder i fotoalbumet!

Måndag 3 juli

fm: 17 grader, regn
em: 18 grader, växlande

Dagen började med mulet väder och regnskurar. Vi duschade för första gången på tre dagar och tog ner den fortfarande ganska blöta tvätten. Kom iväg vid tiotiden. Vid ett vägarbete längs Åbyfjorden blev vi nästan påkörda av en ambulans. Halva vägbanan var avstängd och de mötande fick ej åka vid tillfället. Utan förvarning dök ambulansen upp bakom en kurva. Sirenerna hördes först då. Vi väjde, liksom framförvarande bilister, upp i den nylagda asfalten. Vi kom till Lysekil klockan ett. Vi handlade, åt lunch och tog sedan personfärjan "Carl Wilhelmsson" till Fiskebäckskil på andra sidan Gullmarn. Cyklade sedan över Skaftölandet innan vi tog nästa färja från Rågårdsvik till Ellös på Orust. Total kostnad för båda färjorna var 21 kr/person. Solen kom fram mer och mer när vi cyklade genom ett vackert Orust. Vi åt glass i Nösund och tältade sedan efter vissa problem att hitta tältplats vid vägen på en äng en kilometer innan Stala kyrka. Vi kom fram klockan sju, la ut de fortfarande blöta kläderna i gräset och åt sedan smaskiga snabbmakaroner med falukorv. Bananer till efterrätt.

Distans: 75 km

Dagens bilder i fotoalbumet!

Tisdag 4 juli

21 grader, växlande och blåsigt

Tjörn-bron

Strax innan överfarten på Tjörnbron.

Dagen började med regn. Vi låg då kvar i tältet till klockan nio istället för sju eftersom vi ändå inte skulle åka så långt denna dag. Åt frukost och kom iväg halv tolv. Solen hade nu kommit fram. I Varekil diskade vi på en mack och handlade mat. Vi åt sedan lunch på en rastplats vid Skåpesundsbron mellan Orust och Tjörn. Vansinnigt blåsigt (man fick hålla i pålägget på smörgåsarna) men fin utsikt. Cyklade sedan till Stenungsund över pampig Tjörnbro. Handlade middag och fortsatte sedan söderut. Åkte då fel för första gången men tog då en annan väg som visade sig vara ett minst lika bra alternativ. Vi åkte på småvägar genom Svartedalen, ett vackert skogsområde, ganska likt Omberg. Tältade på fin äng vid vägen. Åt för andra gången köttbullar (20 st var) till snabbmakaronerna. Drack den "goda" läsken Hugo till middag: sur och knalljusgrön. Var klara att gå in i tältet redan 20.50. Spelade Yatzy, åt Polly och läste Expressen.

Distans: 55 km

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 5 juli

15 grader, växlande

Iskallt i tältet på morgonen! Cykling genom Kungälv och Göteborg till Fredriks släktingar i Billdal söder om stan. Åt lunch i slottsskogen. Fint längs Göta Älv norr om Kungälv samt på cykelvägen längs vattnet söder om Göteborg. Eric var tvungen att konversera med en knäpp, grötig dansk som stannade till på sin gamla moped när vi pausade vid en busshållplats. Vissa språkproblem uppstod, men vi förstod att han varit i Trollhättan och fiskat och nu var på väg hem till Jylland. Vid framkomsten (till Billdal) fick vi äta spaghetti och köttfärssås på porslin och titta på TV för första gången på en vecka.

Distans: 55 km

Dagens bilder i fotoalbumet!