Få länder har satsat så mycket på cykelturism som Tyskland. I många regioner står cykelturism idag för en mycket stor del av de totala turistintäkterna. Totalt i hela Tyskland beräknas intäkterna från cykelturismen uppgå till hela 45 miljarder svenska kronor. Satsningarna på cykelturism visar sig i ett mycket stort antal nationella och regionala cykelleder, hotell specialiserade på cykelturister och mycket bra möjligheter att transportera cyklar på järnvägarna.
Många förknippar Tyskland med den igenkorkade Autobahn, smutsiga industrier och tråkig natur. Denna uppfattning har nog spridits av folk som bara kört igenom landet på kortast möjliga tid ner till Alperna eller Medelhavet och aldrig svängt av Autobahn annat än för att tanka och köpa en plastmacka för en mindre förmögenhet. Med cykel öppnar sig dock ett helt annat land. Vi har cyklat i de norra och östra landskapen samt i Bayern i söder. Det är ett land med ett varierande landskap, en levande landsbygd och en intressant om än en långt ifrån fläckfri historia.
Allra bäst upplevs landet självklart med en rejäl cykelsemester. Vi rekommenderar en tur i de östra delarna; det är en upplevelse att se spåren från DDR-tiden medan de fortfarande finns kvar och prata med folk om hur de har upplevt de senaste 20 årens dramatiska omvälvning. En nästan total avsaknad av backar gör också terrängen perfekt för cykling.
Landskapet är som sagt mycket varierande. I norr och öster är det flackt med mestadels åkrar, bokskogar och mindre sjöområden. I mellersta Tyskland börjar ett kuperat landskap med flera större skogsområden, t ex Harz och Thüringer Wald. Mot gränsen till Tjeckien ligger också stora skogsområden som är relativt orörda. I väster rinner Rhen och den slingrande Mosel, som är kända för att vara bra cykelområden. Slutligen ligger Alperna med högsta toppen Zugspitze på 2964 meter som en vägg längst i söder.
Pratar man lite tyska kommer man lättare i kontakt med befolkningen. Framför allt i gamla DDR är engelska-kunskaperna mycket skrala. Om man redan kan prata hyfsad tyska märker man dock snart att dialekterna i söder ofta är mer eller mindre omöjliga att förstå.
Väder
Klimatet i Tyskland är mycket behagligt. Våren kommer tidigt med ofta riktigt varma temperaturer redan i mars och april i de södra delarna. På sommaren är temperaturen relativt stabil med en dygnsmedeltemperatur på knappt 20 grader. Varmast är det på låga höjder i söder och väster. Mest regn kommer i norra och nordvästra delarna medan de östra delarna påvisar ett mer kontinentalt klimat med längre torrperioder. Dock förekommer precis som i Sverige ofta fronter med regn som kommer från Atlanten i väster. I bergen kan nätterna vara riktigt kalla. Packa alltså med regnkläder och varm tröja även vid cykelsemester i Tyskland.
Vägar och trafik
Tysklands vägnät består inte bara av "Autobahn-spaghetti". Landet har ett mycket finmaskigt vägnät av småvägar med lite trafik som lämpar sig mycket bra för cykling. Vägstandarden i de västra delarna är synnerligen utmärkt med jämna asfaltvägar. Det enda man kan sakna som cyklist är en vägren. I gamla DDR har många mindre vägar inte hunnit renoveras efter återföreningen och kan vara i riktigt dåligt skick. Dessa vägar lämpar sig därför bäst för en MTB eller annan cykel med grövre däck.
Då och då blir man i de östra delarna fortfarande omkörd av små blårykande Trabanter i mer eller mindre gräsliga kulörer. Det är annars det mest spektakulära inslaget i trafiken. Bilisterna kör ungefär som i Sverige, relativt lugnt och ofta med stor hänsyn. Cykelvägar finns i ganska stor utsträckning. Saknas en cykelväg finns nästan alltid en liten väg med minimal trafik vid sidan av den stora vägen som är lika bra som en cykelväg.
Vägskyltningen är föredömlig och troligen den bästa i Europa. Gula vägvisare som i korsningar visar till samtliga byar i närheten och dessutom alltid ger avstånd i kilometer till nästa by när man lämnar byn innan.
Antalet skyltade cykelleder är också mycket stort. Det är uppbyggt av tolv nationella leder som genomkorsar landet och totalt uppgår till 1050 mil. Exempel på sådana leder är nr 8 längs hela Rhen från Holland ner till Schweiz, nr 5 genom Moseldalen och nr 12 längs floderna Oder och Neisse som bildar gräns till Polen. Överallt i Tyskland finns också mängder med kortare regionala cykelleder. Alla finns mycket bra beskrivna i broschyren "Discovering Germany by bike", som finns att beställa från tyska turistbyrån i Stockholm. Telefonnummer 08-665 18 81 eller info@tyskaturistbyran.se.
Kartor
Det finns många bra kartor över Tyskland. De bästa ur cykelsynpunkt är de av organisationen ADFC utgivna cykelkartor, som med 27 olika blad täcker samtliga nationella cykelleder i skala 1:150 000. Dessa finns att köpa i nästan alla bokhandlar i Tyskland. På bensinmackar och i bokhandeln finns också flera andra kartor av bra kvalitet. Tänk bara på att skalan inte bör vara större än 1:250 000 och att städer och samhällen med fördel inte bör vara markerade med bara en ring. Det är mycket bättre om man faktiskt ser exakt var bebyggelsen ligger och hur korsningarna ser ut.
Prisnivå
Det är billigt att cykelsemestra i Tyskland. En tältplats på en camping kostar mellan 60 och 120 kronor beroende på campingens läge och facilitetsmängd. Det är också prisvärt att äta på de talrika restaurangerna och matpriserna i större affärer känns ofta som rena fynden för en svensk. Det är därför ingen omöjlighet att krympa ner kostnaden till ca 150 kronor per dag och person om man slår ut campingkostnaden på två personer.
Camping och annan övernattning
Campingarna ligger tätt precis som allt annat i Tyskland. De är dock av mer varierande skick än i Sverige, speciellt i gamla DDR kan man ha oturen och få en illa underhållen camping. Tyvärr är man ju oftast tvungen att bo där ändå eftersom man som cyklist inte bara kan åka vidare 30 km till nästa camping. Priset är emellertid ofta mycket lågt om campingen inte är renoverad. Kom ihåg att det inte finns någon allemansrätt i Tyskland så att man därför inte får tälta på annan plats än på campingar. Vill man inte bo på camping finns det privatrum eller prisvärda pensionat (Gasthaus) i nästan varje by.
Att transportera cykel på tåg
Till skillnad från i Sverige finns det i Tyskland utmärkta möjligheter att ta med cykeln på tåget. På fjärrtågen (InterCity och EuroCity) måste plats bokas i förväg. Detta kan göras upp till tre månader innan resan och kostar 6 Euro. Om du snabbt ändrar resplan och inte har hunnit reservera en plats för cykeln får du ändå följa med i mån av plats.
På lokala tåg är det bara att gå ombord direkt med cykeln. Ofta finns speciella cykelkupéer, främst längst fram eller bak i tåget. Om det inte finns ett speciellt utrymme går det bra att ha cykeln i vestibulen i mån av plats. Undvik därför att transportera cykeln på tågen i rusningstid. Biljettpriset är 3 Euro. Mer information om att transportera cykeln på tåg i Tyskland finns på Die Bahns hemsida. Die Bahn har också ett speciellt telefonnummer enbart för frågor från cyklister: +49 1805 151415.
Länkar till information om cykelturism i Tyskland
Die Jugendherbergen (engelska)
Germany Tourism (engelska)
Bett & Bike (tyska)
Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club (tyska)
Die Bahn (tyska)
Vill du se fler bilder från Tyskland? Besök vårt fotoalbum!