Sverige.

Sverige Sverige

I Sverige har vi cyklat i de flesta landskap i södra och mellersta delarna av landet. Sverige är ett utmärkt cykelland med bra vägar, lite trafik, förhållandevis platt och möjlighet till att sätta upp tältet var man vill tack vare allemansrätten. Med cykel får man också möjlighet att upptäcka delar av vårt land bortom allfarvägarna, som man ofta inte hade en aning om att de existerade. Självklart är det också skönt att inte ha några problem med språket och veta hur allt fungerar. En rejäl tur i Sverige tycker vi kan vara en bra övning innan man ger sig ut ner mot kontinenten. Nackdelar med cykelsemester i Sverige är kanske framför allt de långa avstånden mellan till exempel mataffärer, speciellt i de glesbefolkade landskapen. Att passa på att handla mat när man passerar ett samhälle även om man inte vill äta förrän om någon mil är ett bra tips. Cyklar man längre sträckor i till exempel Norrlands inland är nog ett stormkök och konserver ett måste.

Midsommar i Marstrand

Midsommar i Marstrand.

Väder

Sommarvädret i Sverige är väl kanske inte känt för att vara det allra mest pålitliga. Regnkläder och en varm tröja är en självklar del av packningen. Under sommaren ligger dock ofta temperaturen på en ganska lagom temperatur för långa etapper på cykel, dvs på drygt 20 grader.

Vägar och trafik

Sverige har en mycket bra vägstandard även om vårens tjälskott kan orsaka ett och annat potthål. På vägar med mer trafik finns oftast en rejäl vägren som man uppskattar som cyklist. Bilisterna tar relativt stor hänsyn, dock finns det en utbredd ovana att tuta så fort man ska köra om en cyklist. Oftast blir man mer rädd än uppmärksammad när man hör en långtradare tuta tio meter bakom sig. Vägskyltningen når inte upp till samma klass som i exempelvis Tyskland och Holland. Framför allt saknas visning mot altenativvägar till motorvägarna och cykelvägsskyltning i städerna. En bra karta (se nedan) rekommenderas för att undvika att missa avfartsvägar och felkörningar i större städer även om man följer de allt vanligare cykellederna.

Malexander

Utsikt över Malexander djupt inne i skogarna i södra Östergötland.

Skyltade cykelleder finns nu i samtliga landskap. Regionala leder binds samman av de två långlederna Cykelspåret och Sverigeleden. Cykelspåret är 315 mil och följer Sveriges kust från Strömstad ner till Skåne och sedan upp till Haparanda. Sverigeleden är 400 mil med sidogrenar och sträcker sig med sin huvudled från Helsingborg i Skåne till Karesuando i nordligaste Lappland. En bra förteckning över flertalet cykelleder i Sverige kan beställas från Cykelfrämjandet och kostar 35 kr. På deras hemsida kan du också beställa en hel del broschyrer om de övriga regionala cykellederna.

Kartor

Cyklar man längre sträckor rekommenderar vi Lantmäteriets Översiktskarta (tidigare "Röda kartan") i skala 1:250 000, som delar in Sverige i 21 olika kartblad. Vid kortare sträckor är Vägkartan (tidigare "Blåa kartan") i skala 1:100 000 ett bättre alternativ. Båda finns på kartavdelningen hos de flesta bokhandlare. Enda nackdelen med dessa kartor är att det saknas symboler för till exempel campingplatser och vandrarhem. Som komplement om man följer en cykelled kan även användas en karta speciellt framtagen för den specifika leden. I dessa står oftast även sevärdheter längs vägen utsatta.

Prisnivå

Sverige brukar ofta kännas dyrt. Som cykelturist kommer man dock billigt undan. En tältplats på en camping kostar i genomsnitt runt 100 kronor. Som alternativ finns ju också självklart att tälta gratis i skogen. Middag på gatukök och pizzerior kostar inte många tior och tycker man dessutom om att laga mat i stormkök kan cykelsemestern nästan bli gratis. Det är självfallet upp till alla att själva bestämma hur mycket pengar man vill lägga ut. Det är ju inte fel att belöna sig själv med en god middag och kanske till och med en skön säng efter en lång dag på cykeln. Vi brukar räkna med en kostnad på 150-200 kronor per dag och person i Sverige om vi bor på camping, med campingkostnaden utslagen på två personer.

Camping

Att tälta i skogen ger en frihetskänsla och är dessutom alldeles gratis. Ofta känns det dock skönt med en platt gräsmatta, toalett, dusch etc. efter att ha cyklat en hel dag. En del föredrar till och med en säng på ett vandrarhem eller liknande. Campingar i Sverige finns i nästan alla större samhällen och städer. De ligger ofta naturskönt och är dessutom så gott som alltid mycket väl underhållna. Du behöver inte heller boka i förväg om du bara har ett litet tält, då det så gott som alltid finns plats. Ett mycket prisvärt alternativ till skogen med andra ord.

Svenska Campingvärdars Riksförbund ger årligen ut en förteckning med Sveriges alla campingplatser. Dessa finner du även på deras hemsida.

Vill du se fler bilder från Sverige? Besök vårt fotoalbum!