Ferragudo.

Portugal Portugal

Portugal hamnar ibland kanske lite i skymundan mot grannlandet Spanien. Landet har dock en helt egen stil och är verkligen värt en cykelsemester. Vi avslutade vår Iberia Tour sommaren 1999 med att cykla längs Algarvekusten ut till Iberiska halvöns sydvästligaste punkt, Cabo di São Vicente för att sedan fortsätta en bit inåt landet upp till Lissabon, varifrån vi flög hem. Tre skillnader märkte vi direkt mellan Spanien och Portugal. För det första blev vägarna av sämre kvalitet och husen mer slitna, för det andra blev det rejält svalare och för det tredje märkte vi till vår glädje att folk i allmänhet kan prata engelska. Det sistnämnda var tur då portugisiska verkar vara omöjligt att lära sig; det låter som en blandning mellan spanska, holländska och polska.

Algarve.

Bondgård i västra Algarve.

På Algarvekusten verkar hotellägarna ha fått fria händer under 60- och 70-talet att bygga hur som helst och var som helst. Kusten är under långa sträckor överexploaterad med flervåningshotell i betong. Lämnar man dock stränderna och bara beger sig några kilometer inåt land möts man dock av orörd landsbygd och människor som lever samma liv som de alltid gjort.

Hela Portugal är mycket frodigare än Spanien. Lummiga korkeksskogar och stora tallskogar breder ut sig över de södra delarna. Undantaget är den vindpinade udden längst i sydväst. Portugal är inte fullt lika bergigt som Spanien men uppförsbackar måste man räkna med i allra högsta grad ändå...

Portugal ligger fortfarande lite efter övriga länder i EU. Infrastrukturen förbättras dock hela tiden och de vackra husen med sina mosaikkakelplattor renoveras för fullt. På landsbygden ser man fortfarande små gårdar med bara några få djur och små åkerlappar. Det känns som att många har valt att leva på det sättet, de vill inte ha några moderniteter.

Väder

Som redan nämnt är Portugal rejält svalare än Spanien. Längs kusten når temperaturen ganska sällan över 30-graderssträcket och en ganska sval vind blåser ofta in från Atlanten. När vi var där i slutet av juli var inte heller vattentemperaturen särskilt imponerande, något bad blev det inte för oss i alla fall. Håller man sig längs kusterna är alltså sommaren en bra tid för cykelsemester i Portugal. Under sommaren är det också ovanligt att det regnar. Den lilla nederbörd som kommer hamnar framför allt i bergen i den norra delen av landet.

Praya da Rocha

Praya da Rocha är en av Algarves mest kända stränder.

Vägar och trafik

Man bör inte läsa Portugals olycksstatistik innan man sätter sig på cykeln där och ännu mindre berätta om antalet döda i trafiken för sina anhöriga... Uppmuntrande läsning är det inte men som vanligt kan man som cyklist välja små vägar utan nämnvärd trafik. Vägarna förbättras ständigt och blir mer trafiksäkra. Till steget att börja bygga cykelvägar är det dock fortfarande långt. Stora vägar som inte renoverats och rätats ut ska man undvika i största möjliga utsträckning. De är väldigt smala, har mängder med gropar och sprickor och mycket intensiv trafik. Vägskyltningen är också av varierande standard, på nya vägar är den bra och på gamla sämre.

Lissabonområdet ska undvikas med cykel liksom de flesta av Europas storstäder. En av våra läsare, Kenneth Fant, skriver i vårt forum att han aldrig känt sig så utsatt som cyklist som just i Lissabon. Han tipsar dock om möjligheten att istället ta med cykeln på pendeltågen mot de västra förorterna Sintra och Cascais för att undvika den värsta trafiken. På övriga tåg får dock inte cykeln tas med.

Algarve

Orörd landsbygd i Algarves inland.

Kartor

Vi använde oss av den mest spridda kartan; Michelins i skala 1:400 000. Fungerar tillfredsställande men skalan är något för liten för cykling. Markeringen för dålig väg är inget att lita på, en sådan väg kan vara helt nyrenoverad och en väg som inte är markerad som dålig kan vara i riktigt uruselt skick.

Prisnivå

Portugal är billigare än både Spanien och Sverige, framför allt på restaurangmiddagar. Campingavgifter ligger dock på ungefär samma nivå. En dagskostnad på ca 150 kr per dag och person är rimlig utan att snåla. Precis som i Spanien är vatten en ganska stor post, då kranvattnet ej är att rekommendera. Det är kanske inte direkt hälsovådligt men framför allt smakar det inte gott.

Camping

Campingar finns i turistorterna längs kusterna men inte inåt landet i så stor utsträckning. Campingarna är oftast i bra skick. De har nästan alltid restaurang och snabbköp. Restaurangerna är kanske inte ett under i mysighet, utan har liksom flertalet portugisiska restauranger högt i tak, lysrör och en hög ljudnivå. Maten är dock både billig, god och serveras till glädje för oss hungriga cykelturister i mycket rejäla portioner. På portugisiska turistbyrån kan man få en komplett men svårläst campingförteckning, telnr 08-678 21 40.

Vill du se fler bilder från Portugal? Besök vårt fotoalbum!