Genom lavendelfält i Provence.

Frankrike Frankrike

Många tycker att Frankrike är ett av de länder som kan erbjuda cykelturisten allra mest. För varje gång vi besökt Frankrike har även vi mer och mer fastnat för landet, det har med tiden blivit ett av våra riktiga favoritländer. Landets storlek gör att landskapet är väldigt varierande, man kan välja mellan allt från bergscykling i Pyrenéerna och Alperna till turer genom flackare områden som Loiredalen eller längs kusterna vid Nordsjön, Atlanten och Medelhavet. Man måste verkligen tillbringa hela sommaren i Frankrike för att hinna se åtminstone de viktigaste delarna från cykeln. Detta gör också att man aldrig blir klar med Frankrike, det finns alltid nya spännande områden kvar att upptäcka. Frankrike är även ett väldigt enkelt land att cykelturista i, det finns ett enormt välförgrenat vägnät med små vägar utan trafik på landsbygden, campingar i de flesta städer och folk som alltid är beredda att hjälpa en trots att man knappt pratar ett ord franska. Dessutom känns priserna på restauranger och framför allt campingar värda att betala även för en svensk med svaga kronor i plånboken.

Våra erfarenheter av Frankrike grundar sig på totalt 35 dagars cykling under tre olika resor. Under vår Europe Tour sommaren 1997 cyklade vi från Lille i norr ner till Paris och sedan upp till Normandiekusten. I dessa delar av landet är det ett ganska kuperat jordbrukslandskap med många små byar. Normandiekusten är mycket intressant om man är intresserad av modern krigshistoria. Minnena från de allierades invasion 1944 finns kvar i allra högsta grad. Ett besök i Paris får man heller inte missa om man är i närheten, även om vi rekommenderar att inte cykla in till city utan bo en bit utanför.

Nordfranskt landskap

På landet norr om Paris

1999 var det dags för ett nytt besök med cykel i Frankrike, då vi startade vår Iberia Tour från Paris, fortsatte söderut via Loire-dalen till Bourdeaux, längs Garonne till Toulouse och avslutade med att klättra de 2000 höjdmetrarna upp till Andorra i Pyrenéerna. Resan slutade sedan fem veckor senare i Lissabon. Vägen vi åkte mellan Paris och Toulouse gick mestadels genom ett småkuperat jordbrukslandskap med vackra gamla medeltida byar och städer. Loiredalen fann vi överreklamerad om man inte älskar slott och vinprovningar. Ganska tråkig slätt och sumpig flod. Medoc-halvön norr om Bourdeaux är alldeles platt och består mest av pinjekog. Här finns dock många härliga sandstränder och några av världens finaste vinproducenter. Bourdeaux är en bra cykelstad med relativt många cykelvägar medan Toulouse är en plåga i trafikhänseende. Pyrenéerna som avslutning var en upplevelse, med enorma bergsmassiv och vackra blomsterängar.

Vår tredje och senaste resa i Frankrike gick sommaren 2001 från spanska gränsen vid Medelhavet genom Languedoc och Provence fram till Monaco, där vi svängde norrut in i Alperna och följde dessa upp till Schweiz på ibland den franska sidan och ibland den italienska sidan av gränsen. Languedoc karaktäriseras av böljande vinodlingar och skuggande alléer. Provence är betydligt bergigare och sträcker sig från lila lavendelfält i väster till bergstoppar på upp mot 3000 meter i öster. I väster reser sig också berget Mont Ventoux med sin vita kalkstenshätta mitt ute på den mer låglänta terrängen. En annan sevärdhet är Grand Canyon du Verdon, en högst spektakulär, flera hundra meter djup flodravin i centrala Provence. Provence är tillsammans med bergen i Pyrenéerna och Alperna de områden i Frankrike som tilltalat oss mest. Vi har dock många delar kvar att upptäcka, t ex Bretagne och Centralmassivet. Möjligheterna till cykelsemester i Frankrike är i som sagt i stort sett obegränsade.

Franska flaggor...

Fransk nationalism när den är som bäst...?

Mataffärerna har ofta stängt för lunch någon timme på eftermiddagen. Även på söndagar är de flesta affärer stängda, också stormarknader i städerna. Bagerierna har dock öppet åtminstone innan lunch under alla dagar i veckan. Vi brukar köpa på oss några stora baguetter redan på morgonen för att ha som färdkost under dagen. Bröd säljs för övrigt sällan i en vanlig mataffär utan enbart över disk i bagerierna, boulangerie på franska. Där finns också alltid croissanter och otroligt goda pain au chocolate, chokladfyllda bröd av croissantdeg. Vatten kan man alltid köpa billigt i mataffärerna. I de flesta delar av Frankrike går det dock utmärkt att även dricka vanligt kranvatten. Det är möjligtvis bara i riktigt stora städer och längs Medelhavet som kranvattnet inte är att rekommendera. När det gäller cykelaffärer så finns det i de flesta städer och större samhällen. Många är dock stängda på måndagar då de arbetar under söndagarnas tävlingslopp. Då är man hänvisad till stora sportaffärer som också brukar ha möjlighet att reparera cyklar.

Engelska uppskattas av tradition inte i Frankrike. Kunskaperna i engelska är mycket skrala. Att kunna prata franska är därför av mycket stor fördel och kan nog öppna många dörrar till kontakt med folk. Många påstår att de ofta blivit oerhört snorkigt bemötta när de rest i Frankrike. Vi har dock för det mesta bara haft positiva erfarenheter från de människor vi träffat längs vägen, framför allt från Bertrand och hans familj som bjöd in oss att bo hos dem i Paris under två dagar. Stämningen bland cyklister ute på vägen är också mycket trevlig, man hälsar så gott som alltid med bonjour eller vinkningar och uppmuntrande tillrop. Det är en gemenskap som man helt saknar som bilist.

Väder

Klimat och väder skiftar ganska naturligt mellan olika delar av Frankrike. Vid Medelhavet är vintrarna varma och somrarna torra och heta med temperaturer på runt 30 grader under dagtid. Varma och torra somrar råder även i sydvästra delen av landet i området runt Bourdeaux. I öster råder inlandsklimat med långa kalla vintrar och varma somrar med många åskväder när kalluften möter varmare luft från söder. I nordväst karaktäriseras klimatet av milda vintrar och lite svalare somrar med en del regn från Atlanten. Dock är det här torrare än på brittiska öarna.

I Alperna skiftar vädret på ett helt annat sätt, regn kan komma mycket plötsligt. På höjder över 1500 möh får man räkna med riktigt dåligt väder och framför allt kyla. På nätterna har vi varit med om bara någon enstaka plusgrad så lågt som 1800 möh mitt under högsommaren i juli. På ännu högre höjd har det då snöat under natten. Temperaturen sjunker ungefär med en grad per 100 höjdmeter. Tänk alltså på att ta med varma kläder, till exempel underställ, handskar och mössa om turen ska gå i Alperna.

Vägskylt i Arpaillargues

Regionala vägskyltar är vita.

Vägar och trafik

Trafiken på de stora vägarna är mycket tät och intensiv. Som cyklist kan man dock använda sig av de mängder med småvägar som sammanbinder byarna på landsbygden. Dessa vägar är mycket lågt trafikerade och oftast i bra skick. Rena cykelvägar finns däremot inte i så stor omfattning. Finns de används de liksom trottoarerna mer till bilparkering än vad de är tänkta för.

Vägskyltningen är för det mesta bra, speciellt uppskattade vi vägnummerskyltningen som är tydligt uppsatt även längs de minsta vägarna. Blåa skyltar visar till motorvägar, gröna till de stora riksvägarna och vita till de regionala vägarna. En rolig detalj är att skyltarna ibland är från förra sekelskiftet och gjorda av sten.

 
Vattenpaus i Pyrenéerna

Vattenpaus i Pyrenéerna

Kartor

De bästa kartorna över Frankrike är Michelinkartorna i skala 1:200 000. Dessa kartor är utmärkta; de visar ungefärlig trafikvolym, avståndsanvisningar, terrängens karaktär, vackra vägavsnitt mm. Campingsymbolerna visar dock inte alla campingar och inte heller exakt läge på campingplatsen, bara att staden har en campingplats. Gillar man att äta flott ser man också var det ligger restauranger som finns med i Michelins kända guidebok. En brist är dock att de glömt sätta ut var McDonald's restaurangerna ligger... Michelinkartorna brukar finnas i svenska bokhandlar men kostar då över 100 kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som i Frankrike. Köp alltså kartorna på plats där istället. Se också till att köpa den senaste versionen, de trycks i ny utgåva åtminstone varannat år.

Prisnivå

För cykelturisten är Frankrike liksom Tyskland billigare än Sverige. Framför allt är det billigt att bo på camping. De kommunalägda campingarna (camping municipal) som finns i många städer över hela landet kan ta så lite som 40 kronor för två personer och ett tält per natt. Även matpriserna i de välsorterade butikerna ligger något lägre än i Sverige. Uppskattad dygnskostnad per person borde hamna på ca 150 kronor om man slår ut campingavgiften på två personer och inte äter på restaurang varje dag.

Camping

Det finns gott om campingplatser och dessa ligger också väl spridda över hela landet. Michelinkartorna visar de flesta av dessa. Turistbyråerna har annars även regionala förteckningar. Priserna på campingavgifterna är som vi redan nämnt riktigt låga, de lägsta i Västeuropa vågar vi påstå. Framför allt hygienutrymmena kan dock vara av varierande skick. Precis som i Italien är det vanligast med hål i golvet-toaletter. Emellertid har det vid alla tillfällen utom ett (i Briancon) alltid funnits åtminstone en (1) mer normal nordeuropeisk toalettstol på de campingar vi har bott på. Av någon anledning, som vi inte lyckats lista ut saknar dock dessa toaletter alltid sits. Glöm inte heller att ta med toapapper!

Vill du se fler bilder från Frankrike? Besök vårt fotoalbum!