Gorges de l'Herault

Gorges de l'Herault.

Lördag 30 juni

32 grader, sol

Vi startade kvart över nio efter att ha tillbringat en kvart i campingens reception. De senaste dagarna har vi vid flera tillfällen råkat ut för sommarvikarier under deras första dag på jobbet så det har ofta tagit onödigt lång tid att komma iväg. De första tre milen på slätten mellan Narbonne och Beziers gick snabbt i medvinden. Vi lämnade sedan de stora vägarna bakom oss och gav oss ut på landsbygden i Languedoc. Vägen slingrade sig genom skuggande alléer över de vidsträckta vinfälten. Troligen blev vi dagens stora samtalsämne när vi passerade igenom de små sömniga byarna med tillhörande gubbar på bänkarna i skuggan. Framåt kvällen närmade vi oss vår första flodravin av många under resan. Det finns mängder av dessa gorges i både Languedoc och Provence. Idag gick vägen uppströms genom Gorges de l'Hérault med karaktäristiska ljusgråa berg klädda med mörkgrön vegetation på sidorna. En fantastisk vy över floden mötte oss sedan på vägen ner mot campingen i Brissac.

Distans: 127 km Snitt: 19,8 km/h Tid: 6h 25min
Start: 9.15 Ankomst: 19.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Söndag 1 juli

33 grader, sol

Ännu en smällhet och dessutom blåsig dag. Efter knappt en mil på dagens etapp besökte vi Grotte des Demoiselles, det största av många grottsystem i det här området. Det var en oerhört imponerande grotta med bland annat en 42 meter hög sal med mängder av märkliga formationer. Lummelunda på Gotland kan ju slänga sig i väggen... Däremot kunde guiden inte ett ord engelska och valde därför den trevliga franska taktiken att totalt ignorera oss trots att vi totalt bara var fyra personer i gruppen. Det var därför inte alldeles lätt att tillägna sig rundturen.

Pont du Gard

Den tvåtusenåriga Pont du Gard i kvällssolen.

Framåt lunch gav vi oss iväg österut i hård sidvind. Vinden runt Rhonedalen kallas Mistralen och innebär en hård nordan. Vi passerade städer som Quissac och Uzès. Solen stekte och vi höll på att rinna bort trots en vattenförbrukning på runt en liter milen. En punktering på bakdäcket tyckte Eric också var lämpligt att få när det var som varmast. Vid halvsjutiden kom vi fram till Pont du Gard, en enorm akvedukt från runt 20 f Kr som byggdes för att föra källvatten från Uzès till romarna nere i Nîmes. Efter middag på McDonald´s i Remoulins checkade vi sedan in på stadens municipalcamping och ägnade kvällen åt att tvätta våra kläder.

Distans: 108 km Snitt: 18,6 km/h Tid: 5h 50min
Start: 9.00 Ankomst: 19.45

Dagens bilder i fotoalbumet!

Avignon

Påvepalatset i Avignon.

Måndag 2 juli

32 grader, sol

En dag med både höjdpunkter och bottennapp. De första två milen från Remoulins till Avignon på väg N100 var fruktansvärda, fullt i klass med mardrömsinfarten från flygplatsen in till Barcelonas centrum under resans första dag. En väg med tät och snabb trafik och dessutom med en vägren i så dåligt skick att den som inte brytt sig om att underhålla den borde buras in. Stora gropar, massor av glas och annat skräp och ibland ingen vägren alls. Precis vid Avignons infart fick Erik också en punktering orsakad av en glasbit. Efter ett snabbt slangbyte cyklade vi dock upp till Avignons gamla centrum och en av dagens höjdpunkter, förmiddagsmellanmål på torget nedanför påvepalatset från 1300-talet.

Nästa bakslag kom emellertid ganska snart, då vi vid utfarten ur Avignon konstaterade att Erik fått ett ekerbrott på bakhjulet med tillhörande skev fälg. Säkert hade det ett samband med den gropiga vägrenen innan Avignon. Vi hittade nästan genast en cykelaffär men fick reda på att alla cykelaffärer i Frankrike är stängda på måndagar eftersom de istället jobbar på söndagarna då de flesta cykellopp går. Vi fick dock tips om en stor sportaffär 500 meter bort. Där kunde de byta eker och rikta hjulet på en halvtimme, vår gamla vanliga tur kunde vi konstatera... Rent generellt är det alltid mycket lättare att få cykeln reparerad utan väntetid utomlands än i svenska cykelaffärer.

Mont Ventoux

Mont Ventoux, sett några kilometer innan Bedoin.

Efter en sen lunch på McDonald´s kunde vi sedan fortsätta till Carpentras där Eric får dagens andra punktering. Det var ingen hejd på cykelkrånglet den här dagen. Nokianslangen som vi bytte till under gårdagen hade spruckit i sömmen hela vägen runt. Märkligt. Erik fixade punkan medan Eric sprang runt i olika affärer och köpte middagsmat, bröd och nya slangar. Strax innan Bedoin, 15 kilometer senare vid foten av Mont Ventoux hittade vi en fin camping högst upp på en kulle med en fantastisk utsikt över berget och byarna i närheten. Campingägarinnan gav oss också en flaska vin från deras egen vingård. Precis vad vi behövde för att glömma dagens bakslag!

Distans: 70 km Snitt: 15,5 km/h Tid: 4h 30min
Start: 9.20 Ankomst: 18.00

Dagens bilder i fotoalbumet!