Onsdag 23 juli

Efter frukost och tältrivning åkte vi ner till hamnen i St Helier. Vi fick vänta på den något försenade färjan till Poole i cirka en timme. Färjan, en snabbgående katamaran, gick via Guernsey och vi anlände till Poole strax före klockan fyra på eftermiddagen. I Poole tog vi ut engelska pund och köpte en karta över Dorset. Vi åt jätteäckliga engelska pommes frites och hamburgare med hela lökar till middag och åkte sedan cirka tjugo kilometer norrut till en större camping på en gammal bondgård. Vi började nu också förstå att man måste leta för att hitta några som pratar den engelska vi lärt oss i skolan.

Dagsetapp: 30 km Snittfart: 13, 8 km/h Tid: 2 h 10 min

Torsdag 24 juli

Vi cyklade iväg från campingen strax efter nio och åkte norrut mot Salisbury. Erik fick punktering på framdäcket på landsbygden cirka femton kilometer söder om Salisbury. Det tog cirka fyrtio minuter att byta slang. I Salisbury köpte vi nya slangar med en ventil som senare visade sig ej passa vår pump trots att cykelhandlaren påstod det. Det var alltså väldigt tur att vi inte fick någon mer punktering, för vi kom inte på det förrän vi kom hem. Vi köpte också ett nytt bakdäck åt Erik eftersom det började bli svårt att skönja något mönster på det gamla. Dessutom råkade vi slinka in på McDonald's.

Stonehenge

Stonehenge strax utanför Salisbury.

Vi handlade middag och morgondagens frukost i vanlig ordning innan vi fortsatte norrut de femton kilometrarna till Stonehenge. Ungefär då började det också regna och det tilltog ännu mer medan vi gick runt och tittade på den imponerande stenkonstruktionen. Vi fortsatte sedan dyblöta mot nordost på vägar som mer och mer började likna floder. Det kändes trögare och trögare och vi insåg ganska tidigt att vi omöjligt skulle hinna fram till den camping vi valt ut i rimlig tid. Vi valde då ut en lämplig skog på kartan, åkte dit och satte upp tältet i en lagom dold glänta, enligt vår vana från Jersey. Ett antal yatzypartier fick kvällen att gå och kläderna att torka.

Dagsetapp: 89 km Snittfart: 17, 5 km/h Tid: 4 h 55 min
Start: 09.10 Ankomst: 18.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 25 juli

Dagens första tre mil till Newbury gick över en väldigt kuperad landsbygd med lövskogar, hagar och små byar. I Newbury passade vi på att göra en rad småärenden, som till exempel att köpa nya strumpor och film till kameran. Vi handlade och råkade än en gång snubbla in till en viss hamburgerkedja. Vi fortsatte sedan över ett mindre kuperat landskap de sex milen till campingen. I en stad var det långa bilköer och det är lika roligt varje gång att cykla förbi alla bilar och skratta åt de svettiga och irriterade bilisterna. Något vi stör oss på i England är de vanskötta gång- och cykelvägarna. Längs nästan varje väg går det en smal asfaltsremsa en bit från vägen. Denna måste vara tänkt för cyklister men är nästan alltid så dåligt skötta att det är omöjligt att cykla på dem. Nu tvingas man istället ut i körbanan eftersom det heller oftast inte finns någon vägren. På kvällen tvättade vi kläder och bytte bakdäck på Eriks cykel.

Dagsetapp: 92 km Snittfart: 16, 5 km/h Tid: 5 h 35 min
Start: 09.10 Ankomst: 17.40

Lördag 26 juli

Vi kom iväg strax efter klockan nio och åkte cirka fyra mil i ett lummigt kuperat landskap. I Harefield åt vi yoghurtlunch i en busskur som skydd för regnet. Strax efter Harefield kom vi in i Londons norra förorter och sedan åkte vi dagens resterande fem mil i stadsmiljö. I Barnet gick Eriks framväxelvajer av för andra gången under resan så vi fick fortsätta med de sex lägsta växlarna fram till campingen. Vi åt middag på McDonald's i Enfield.

Engelska kullar

Böljande engelskt landskap.

Eric fick en hamburgare som inte fanns i sortimentet; en Quarter Pounder med massor av sallad och tomater. Enligt kartan fanns det en lämplig camping i Chigwell Row femton kilometer från Enfield, men när vi kom dit hittade vi inte ett spår av någon campingplats. Vi gick in till en liten mack och frågade en gubbe med en otrolig dialekt, så långt från skolengelskan man kan komma. Vi fick reda på att campingen vi letat efter var nedlagd men att det låg en annan i Debden tre miles bort. Vi åkte till Debden och åkte in till en stor BP-mack för att få en mer ingående vägbeskrivning. Vi hann bara ställa cyklarna mot väggen förrän en man lämnade kön till kassan, rusade ut till oss och gav en komplett vägbeskrivning till campingen utan att vi ens hade bett om det. Där kan man tala om tankeläsning!

Dagsetapp: 101 km Snittfart: 15, 1 km/h Tid: 6 h 40 min
Start: 09.10 Ankomst: 19.45

Dagens bilder i fotoalbumet!

Big Ben

Big Ben.

Söndag 27 juli

Londonsightseeingsdag.

Vi tog tunnelbanan från Debden efter att ha köpt biljetter i en newsagent-affär. Tyvärr var det banarbete på en del av sträckan så vi fick åka buss i några kilometer. Det tog väldigt lång tid men å andra sidan fick vi åka i en traditionell dubbeldeckare. Vi klev av tunnelbanan vid Bank i City. Två tjejer hade storgräl som vi tror handlade om vem som hade knuffat vem i tunnelbanan. Från Bank gick vi längs Temsen till Tower Bridge. Sedan tog vi tunnelbanan till Baker Street, hälsade på Sherlock Holmes och ställde oss i kön till Madame Tussaud's vaxkabinett. Det var verkligen värt kötiden på cirka fyrtiofem minuter. Vissa dockor var otroligt lika sina original. Erik fick en trevlig pratstund med kungen. Efter att ha varit där i tre timmar tog vi tunnelbanan till Westminster och tittade bland annat på Buckingham Palace, Big Ben och 10 Downing Street. Sedan åt vi födelsedagsmiddag (Eriks far fyllde femtio hemma i Sverige) på en restaurang i närheten av Trafalgar Square. Vid åttatiden påbörjade vi den en och en halv timme långa tillbakaresan till Debden efter att åtminstone ha hunnit se de mest kända av Londons sevärdheter ordentligt.

Dagens bilder i fotoalbumet!

Måndag 28 juli

Innan vi åkte från campingen bytte Erik sin växelvajer. Sedan åkte vi iväg och märkte ganska snart att landskapet äntligen blivit plattare. I medvind på småvägar över landsbygden flög milen fram och vid lunchtid var vi framme i Chelmsford. Vi åt den traditionella hamburgerlunchen, dock på Burger King! I Chelmsford försökte vi också boka biljetter till färjan mellan Harwich och Göteborg. Men färjan den tjugonionde var fullbokad och nästa gick inte förrän den tredje augusti så vi bestämde oss snabbt för att åka till Esbjerg och korsa Jylland istället. Ett exempel på hur en resa kan få en helt oplanerad vändning. I Maldon vid nordsjökusten handlade vi middag innan vi i rasande tempo cyklade vidare till Mersea-halvön och en rekordtidig ankomst till campingen

Rätt sida

Det gäller att cykla på rätt sida av vägen...

Dagsetapp: 86 km Snittfart: 19, 5 km/h Tid: 4 h 25 min
Start: 09.50 Ankomst: 16.20

Dagens bilder i fotoalbumet!

Flaggan

Tisdag 29 juli

Vi gick upp redan klockan sex för att hinna med färjan även om cyklarna skulle gå sönder. Nu hände ingenting så vi anlände till Harwich redan strax före tolv efter fem snabba mil. Vi åt lunch, tittade på stan och handlade all mat vi behövde på båten så vi skulle slippa äta på dyra båtrestauranger. Sedan åkte vi ner till Scandinavian Seaways' terminal och checkade in klockan halv tre. Vi fick vänta på att få åka på båten fram till klockan kvart i fyra men fick i gengäld åka på först tillsammans med ett tiotal andra cykelturister. Efter en fin kväll på soldäck somnade vi i hytten strax före elva.

Dagsetapp: 64 km Snittfart: 17, 0 km/h Tid: 3 h 50 min
Start: 08.10 Ankomst: 11.50

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 30 juli

Eftersom båten inte skulle vara framme förrän klockan två passade vi på och sova ut ordentligt under hela förmiddagen så att vår norske motorcykel-hyttkamrat inte vågade gå in och plocka med sina saker. Klockan elva letade vi oss upp på soldäck och åt kombinerad frukost-lunch på soldäck. Strax före klockan två kom vi i land i Esbjerg, gled förbi passkontrollanten ihop med en cyklande dansk familj och åkte in till centrum, där vi tog ut pengar, handlade och köpte strumpor. Det land som kändes så utländskt när vi var här i slutet av juni känns nästan som hemma när man varit ute i Europa i en månad. Vi lämnade Esbjerg med nypumpade däck, då vi hittade en mack med maskinpump för cyklar, och åkte mot nordost på cykelvägar. Ett motorvägsbygge tvingade oss till en omväg på cirka tio kilometer men när vi kom ut på vår egentliga väg gick det desto snabbare; trettiofem kilometer på en timme och tjugo minuter! I Grindsted åt vi goda pizzor och fortsatte sedan ytterligare två mil till Give camping. Vi hann precis sätta upp tältet innan det började ösregna.

Dagsetapp: 85 km Snittfart: 21, 6 km/h Tid: 4 h 0 min
Start: 13.50 Ankomst: 19.10

Torsdag 31 juli

Vi gick upp (försökte i alla fall) klockan sex, så vi skulle komma iväg tidigt. Efter att långsamme Erik äntligen fått ut allt ur tältet kom vi iväg strax före halv nio.

Djursland

På väg över Djursland mot Grenå.

Vi åkte de fem milen till Silkeborg i ett ganska glesbefolkat område med mycket skog. I Silkeborg handlade vi det kommande dygnets mat, åt lunch på en av de minsta McDonald's restaurangerna vi varit på och letade upp en resebyrå, där vi köpte biljetter till nattfärjan mellan Grenå och Varberg. Från Silkeborg fortsatte vi på cykelvägar längs riksväg 15 mot Århus. Vi rundade Århus i utkanten av staden samtidigt som en rejäl regnskur gjorde allt dyblött. Det sken dock upp snabbt och vi kunde åka de fem milen över Djursland i kvällssol. Efter ankomsten till hamnen i Grenå åt vi vår i Silkeborg inköpta middag innan vi gick in i väntsalen, spelade Yatzy och skrev dessa ord.

Dagsetapp: 164 km Snittfart: 19, 0 km/h Tid: 8 h 40 min
Start: 08.25 Ankomst: 20.55

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 1 augusti

Efter en tämligen sömnlös natt på båten åkte vi iland klockan sex på morgonen. Det var härligt att åter cykla på svensk mark. Det kändes som vi varit borta i flera månader. Vi åt frukost bland gatsoparna vid torget i Varberg innan vi började färden österut mot Ullared. Vägen började snart klättra upp för stora backar till skogarna på sydsvenska höglandet. En väldig kontrast mot det tättbefolkade Europa, här är det ju ödemark! Man förstår varför tyskar med flera tycker att det är fascinerande med älgar och vildmark. Vi åt lunch i Ullared och åkte sedan de femtiofem kilometrarna till Svenljunga på en tråkig väg genom skog, skog, skog och några få utspridda hus. Vi fortsatte sedan till Tranemo där vi åt gatuköksmiddag och letade upp en lämplig tältplats i skogen någon kilometer efter samhället.

Dagsetapp: 112 km Snittfart: 17, 6 km/h Tid: 6 h 25 min
Start: 06.00 Ankomst: 17.50

Lördag 2 augusti

Vi åkte vidare de sju milen till Jönköping genom skogarna i södra Västergötland. Vi träffade en kille i vår ålder som cyklade runt i Sverige någon vecka varje år. I Jönköping åt vi vår sista McDonald's-lunch under den här resan. Jönköping har för övrigt blivit lite av en knutpunkt vid våra cykelsemestrar, då vi har varit i staden tre gånger och korsat den på fem olika vägar.

Vi fortsatte sedan på väg 132 uppför backarna i Huskvarna mot Aneby, där det som tur var fanns en camping så vi kunde duscha och fräscha upp oss inför de sista två dagarna till Nyköping. På campingen bodde också ett holländskt cykelsällskap på cirka femtio personer och dessutom var det turkisk födelsedagsfest i en lokal vid receptionen så vi kände oss lite ensamma som svenskar.

Dagsetapp: 121 km Snittfart: 18, 9 km/h Tid: 6 h 25 min
Start: 09.00 Ankomst: 18.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Söndag 3 augusti

Vi kom iväg från campingen innan det holländska cykelsällskapet ens hade kommit ut ur sina tält. På backiga cykelvägar började vi sedan cykla mot Österbymo fyra mil bort. Där handlade vi och fortsatte sedan mot Kisa. Vi gjorde sällskap med en annan cyklist på racercykel i cirka femton kilometer. Tempot drogs upp avsevärt medan han exalterat berättade om fiskesjöar i Östergötland och cykelsemestrar i Norge. Vi kom fram till Kisa strax före halvtvå, åkte igenom samhället och fortsatte på väg 134 mot Åtvidaberg. En vacker väg som gick mycket längs sjöstränder. Vi åt middag på Sibylla i Åtvidaberg och åkte sedan en mil mot Söderköping tills vi hittade en lämplig tältplats i skogen. Det var en vemodig sista kväll i det trasiga och mögliga tältet, som får anses ha gjort sitt efter tre cykelsemestrar.

Dagsetapp: 140 km Snittfart: 18, 5 km/h Tid: 7 h 35 min
Start: 08.10 Ankomst: 19.50

Måndag 4 augusti

Efter fem mil kom vi fram till Söderköping runt halv ett. När vi hade handlat kom en åskskur så vi ställde oss i skydd och väntade ut regnet. Vi fortsatte sedan på den leriga dragvägen längs Göta Kanal till Mem där vi åt lunch. Sedan kryssade vi vidare mellan åskskurarna över Vikbolandet och klarade oss otroligt nog utan regn. Vid tretiden tog vi färjan över till Kvarsebo och sedan var det bara drygt tre mil kvar på vår Europe Tour. Klockan kvart över fem rullade vi in i Nyköping vid Gumsbacken och mottogs av välkomstkommité med lättade föräldrar efter 402 mil och sex veckor på cykel genom Europa.

Dagsetapp: 114 km Snittfart: 19, 1 km/h Tid: 6 h 5 min
Start: 09.00 Ankomst: 17.15

Dagens bilder i fotoalbumet!