Tisdag 8 juli
Efter en god frukost åkte vi från vår tant i Edam vid halvtiotiden. Vädret var disigt i början, men blev bättre till lunch. Vi åkte över Purmerend och vidare till Zaanstad. Där träffade vi Mathies, en kille lika gammal som oss, som också skulle cykla till Haarlem, så vi gjorde sällskap de två milen dit. Han var väldigt upprörd över den holländska jordbrukspolitiken men vi pratade också bland annat om hans kommande resa till Skandinavien under augusti. Han skulle lifta till midnattssolen men vi misstänker att han inte var medveten om avstånden i Sverige. Eric fick prata mer engelska än vad han gjort under tio år i skolan.
En av många holländska flodpråmar.
Vi skildes åt i Haarlem då vi skulle handla lunch, och fortsatte sedan mot Den Haag, som vi smidigt passerade genom de östra förorterna. Där träffade vi en man som var alldeles exalterad över att vi hade en karta och visste var vi var någonstans. Dagens sista två mil cyklade vi längs kanaler ner mot Europoort, världens största handelshamn. Rotterdam låg vid horisonten med ett stort disigt moln över hela staden. Vi åt grillspett i Massluiss och tog sedan färjan över till Rozenburg och campingen "De Krabbeplatte" några kilometer därifrån. Vi somnade i tältet efter att ha ätit nästan ett kilo holländsk mjuk pepparkaka (som bara kostade tio kronor) till de senaste holländska hitlåtarna på radion. Nu har vi blivit riktiga proffs på holländska och ingen kan ana att vi är från Sverige när vi handlar (om inte expediten frågar någonting förstås!).
Dagsetapp: 130 km Snittfart: 17, 6 km/h Tid: 7 h 25 min
Start: 09.25 Ankomst: 20.50
Dagens bilder i fotoalbumet!
Onsdag 9 juli
Vi körde vidare söderut längs kusten. Landskapet är mycket kargare här än i de andra delarna av Holland vi varit i. Vi åkte på långa vallar mellan öarna längs kusten. Fantastisk utsikt över havet och stark medvind. Det var dessutom cyklister i hundratal överallt, stora cykelsällskap, ensamma sportcyklister, cykelturister som vi och massor av andra. Ibland var cykelvägen bredare än bilvägen bredvid! Några kilometer cyklade vi högt uppe på en vall av sanddynor. Holländska turistbyrån bjöd på mystiskt godis längs vägen. Från Vlissingen tog vi en tjugo-minuters färja till Breskens, där vi hamnade mitt i en marknad för andra gången denna dag. Vi åt på ett gatukök och på grund av ett missförstånd betalade vi bara för en cheeseburgare fast vi åt två, men det är ju synd att säga till. Vi bodde sedan på en liten lantgårdscamping med mindre än tio gäster bara tre kilometer från belgiska gränsen. Veckan innan hade det bott en annan svensk på campingen, som också var på väg till Paris på cykel, så man kan ju undra vilken bild föreståndartanten har fått av svenskar...
Dagsetapp: 124 km Snittfart: 19, 4 km/h Tid: 6 h 20 min
Start: 08.50 Ankomst: 18.55
Dagens bilder i fotoalbumet!
Den belgiska gränsen.
Torsdag 10 juli
Vi startade från campingen strax före nio och åkte de sista kilometrarna genom Holland till belgiska gränsen, som var en skylt i en by. De första milen i Belgien cyklade vi på småvägar över landsbygden, där groteska Belgian Blue-kor stod och stirrade på oss längs vägkanten. Vi åt lunch på ett gatukök i Ingelmunster och upptäckte att hälften av de belgiska pengarna vi hade fått på Sparbanken i Nyköping var för gamla och numera värdelösa.
De två sista milen till franska gränsen gick genom städer, den största hette Kortrijk. Rätt som det var stod det på franska på skyltarna, så vi blev tvungna att åka tillbaks och leta efter gränsen. Den gick rakt genom husen längs vägen. Vi hade ingen karta så vi åkte på känn mot Lille och lyckades på något konstigt sätt leta oss in till city och turistbyrån. Vi smälte verkligen in på de fina gatorna med boutiquer överallt.
På turistbyrån fick vi en campingförteckning och hänvisning till en bokhandel där vi kunde köpa kartor. Vi gick runt med cyklarna och tittade på stan, avslutade med middag på McDonald's och åkte sedan söderut i full fart på de stora avenyerna. Vi lärde oss snabbt hur den franska trafiken fungerade och körde därefter. Med cykel tar man sig ju dessutom fram överallt så vi lämnade snabbt bilar och bussar bakom oss. Vi kom fram till campingen vid åttatiden och lyckades förklara för mannen i receptionen att vi ville ha en tältplats trots att han nästan uteslutande pratade franska. "Toaletterna" var nu för första gången hål i golvet a la Frankrike.
Dagsetapp: 125 km Snittfart: 17, 5 km/h Tid: 7 h 10 min
Start: 08.55 Ankomst: 20.10
Dagens bilder i fotoalbumet!
Fredag 11 juli
Vi började med att cykla till ett bageri med en tant som inte hade hört ett ord engelska förut, men vi lyckades ändå köpa frukost-croissanter med äppelmos och en skivad limpa. Två mil senare fick vi resans första punktering, på Eriks bakdäck. Vi lyckades dock peta hål även på den nya slangen så vi fick göra om hela slangbytet en gång till två kilometer senare. Vi cyklade sedan vidare söderut. Landskapet började bli rejält kuperat med vackra böljande kullar och sädesfält med små byar med jämna mellanrum. Otrolig hetta, långt över 30° i solen.
Ett av många krucifix på franska landsbygden. Notera även runstensvägskylten...
Området verkade ha varit ett slagfält under första världskriget; det var fullt med krigskyrkogårdar och andra minnen överallt. Vi åt en trerätters meny på en restaurang i Bauplaun, sallad, grillad kyckling och sorbet till efterrätt. Sista milen till campingen gick i ett lövskogsområde med enorma backar. Precis som vi vant oss vid i Frankrike talade mannen i campingreceptionen inte ett ord engelska och som alla andra fransmän pratade han på som vanligt på franska fast det måste ha varit uppenbart att vi inte förstod ett ord.
Dagsetapp: 95 km Snittfart: 16, 6 km/h Tid: 5 h 45 min
Start: 08.30 Ankomst: 20.20
Dagens bilder i fotoalbumet!
Lördag 12 juli
Vi sov till åtta och kom iväg vid tiotiden. Lunchen handlade vi i en affär som egentligen stängde när vi kom. Det försökte nog butikspersonalen säga till oss men vi kunde ju inte franska och de inte engelska så vi gick in ändå. Lunchen bestod på franskt vis av croissanter, baguetter och små Yoplait-youghurtar. Efter lunchen cyklade vi på småvägar upp och ner för de enorma backarna mellan byarna i jordbrukslandskapet. Söder om Nyone kom vi till ett lövskogsområde som vi sedan åkte i fram till Compiegne tjugofem kilometer bort. Vi gick runt i staden och frågade efter camping på turistbyrån. Det låg en alldeles utanför centrum så vi tog tid på oss att åka en extrasväng till McDonald's innan vi åkte till campingen. Där träffade vi två svenska killar som varit på tjurkapplöpningen i Pamplona och nu var på hemväg, dock i bil.
Dagsetapp: 101 km Snittfart: 16, 7 km/h Tid: 6 h 5 min
Start: 10.05 Ankomst: 19.20
Bertrand.
Söndag 13 juli
Detta skulle visa sig vara den billigaste campingen på hela resan. Vi betalade nämligen bara drygt trettio kronor (26 F) innan vi åkte vid niotiden. Vi åkte längs floden l'Oise; det var rejält backigt på de små landsvägarna längs flodens sluttningar. Affären där vi skulle handla lunch hann precis stänga (klockan 12.30) så vi fick "tyvärr" än en gång begagna McDonald's som råkade ligga längs just den väg vi planerat åka.
Istället för vanliga Pommes Frittes fick vi konstiga friterade Pommes Chateau. Eric lyckades låsa den enda herrtoaletten utifrån så varken Erik eller någon annan kunde använda den. Vi drack nästan en liter Coca-Cola var, men i den nästan 30-gradiga värmen var det knappt att det räckte till ändå. Vi åkte vidare genom vackra små och större byar längs flodsluttningarna. Speciellt sista milen in till Pontoise, den stad vi hade tänkt bo i, var speciellt fin.
Några kilometer innan Pontoise blev vi ikappkörda av en man på en mountainbike. Han hette Bertrand och efter en stunds pratstund bjöd han hem oss till sin lägenhet i Pontoise. Han ringde till sin syster och två timmar senare satt vi i trädgården till hennes stora hus och åt kokta gurkor och pasta med hennes föräldrar och dotter. Det är otroligt hur lätt det är att förstå varandra med kroppsspråk och en blandning mellan engelska och några franska ord. Vi somnade i jättesköna sängar vid tolvtiden. Dock lämnar franska hus något övrigt att önska vad gäller isolering, då biltrafiken utanför lät som om den gick genom huset.
Dagsetapp: 96 km Snittfart: 17, 9 km/h Tid: 5 h 25 min
Start: 09.00 Ankomst: 16.30
Dagens bilder i fotoalbumet!
Eiffeltornet.
Måndag 14 juli
Parisdag.
Bertrand kom vid niotiden och gjorde frukost. Eftersom han ville att vi skulle kunna gå av vid en tågstation i närheten av Triumfbågen skjutsade han oss efter frukosten till en station som hade direkttåg dit. Vi fick då också uppleva fransk filkörning; kors och tvärs över hela vägbanan. Efter en 40-minuters tågresa var vi framme vid triumfbågen. Med den tur vi haft sista dygnet råkade det dessutom vara Frankrikes nationaldag just denna dag (vilket vi kom på kvällen innan), så vi började med att se en pampig men något feltajmad militärparad på en flaggsmyckad Champs Elysées. Vi led med de stackars franska soldaterna som fått putsa fordonen till nyskick. Från Champs Elysées svängde vi ner längs Seine till Eiffeltornet.
Vi fick stå i kö i en timme för att få åka upp, men det var det verkligen värt för utsikten var helt fantastisk. Efter att vi åkt ner igen gick vi tillbaka längs Seine till Place de la Concorde och fortsatte flanera runt i city. Vi gick förbi Louvren, Notre Dame och Place de la Bastille. Alla bokstånden längs Seine var också roligt att se. Vi åt middag på restaurang och avslutade med glass på Quick (McDonald's-plagiat). Klockan elva började nationaldagsfyrverkeriet vid Trocadero. Vi stod på en bro över Seine och tittade på fyrverkeriet med det effektfullt belysta Eiffeltornet alldeles intill.
Sedan gick vi snabbt mot St Lazard-stationen, enligt Bertrands skriftliga anvisningar, och hann med det sista tåget till Pontoise med tre minuters marginal. Tågstationen låg i stort sett i Bertrands systers trädgård så efter femtio minuter låg vi i våra breda sängar efter en fantastisk dag i Paris.
Dagens bilder i fotoalbumet!