Danska alléer.

Danmark Danmark

Vårt södra grannland är liksom Holland ett mycket bra land om man vill cykla utanför Sveriges gränser. Landet känns lite lagom utländskt och har närmast idealiska förhållanden för cykelsemester. Det är tätt mellan byar, sevärdheter, övernattningsmöjligheter med mera. Oftast är det också mycket lätt kuperat även om det finns områden med ganska rejäla backar på framför allt Jylland och södra Själland. På mellersta Jylland ligger också landets högsta berg på 173 meter över havet.

Söder om Helsingör

Ett stort antal nationella och regionala cykelleder genomkorsar landet. Ryggraden i cykelledssystemet består av 3500 kilometer nationella cykelleder som är tio till antalet. De populäraste är nationalled 1 längs västkusten mellan Skagen och tyska gränsen samt led 8 över öarna i söder. De nationella lederna korsas sedan av ett finmaskigt nät av regionala och lokala cykelleder. Samtliga leder är också mycket väl skyltade. Danmarks turistråd (tel: 08-611 72 22) har en broschyr på svenska speciellt för cykling som bland annat redovisar samtliga nationella cykelleder i landet och vilka sevärdheter som finns att se längs vägen. En del av lederna ingår också i sträckningarna av de nya så kallade Europalederna som i framtiden ska korsa Europa.

Vill man finns det också skräddarsydda cykelsemesterpaket där researrangören ordnar resruttsplanering, övernattningar med mera. I vårt tycke borde det dock förstöra lite av den frihet som man har som cykelturist.

Väder

Vädret är självklart ungefär det samma som i södra Sverige. Tänk bara på att vinden kan få ordentlig fart på slätterna, framför allt har den en förmåga att alltid blåsa i motsatt riktning mot det håll man cyklar... Vinden blåser oftast från öster i maj medan det under resten av sommaren är vanligast med västlig vind. Maj och juni är de torraste månaderna medan augusti är den blötaste. Soligast är det på Bornholm med i genomsnitt 270 soltimmar per månad under maj till juli.

Vägar och trafik

Bra underhållna cykelvägar går över hela landet, både i städer och längs större landsvägar till skillnad från i Sverige. Inte ens Köpenhamn är någon svårighet att åka igenom. Cykelvägarna genom staden går överallt och är dessutom väldigt trafiksäkra. Ibland finns det till och med rondeller på cykelvägarna, men så är också en tredjedel av trafikanterna i Köpenhamn cyklister...

Jylländska backar

Bra skyltat är det också, framför allt längs cykellederna. Cykelledsskyltningen består av små blå fyrkantiga skyltar med en cykel och numret på den led man är på. Också avståndsanvisningar är vanligt. På landsbygden finns också ett finmaskigt nät av små byvägar med minimal trafik.

Kartor

Samtliga län (amter), totalt 14 st, har egna cykelkartor i skala 1:100 000. Kartorna är tydliga och bra och innehåller förutom alla vägar, även samtliga cykelleder, sevärdheter, övernattningsmöjligheter, butiker, cykelverkstäder med mera. Det finns även storskaliga kartor över en del av de regionala och lokala cykellederna.

Prisnivå

Priserna ligger ungefär på svensk nivå. Maten är dock något billigare. Räkna med en kostnad på runt 150 kr per person och dag vid en campingavgift delad på två personer.

Camping

Campingar finns i nästan varje större samhälle och är väl underhållna. Även i Danmark måste man fråga markägaren om lov för att få tälta fritt. Dock finns det ibland i ordninggjorda tältplatser även utanför campingplatserna. Det finns även en stor mängd med vandrarhem, kroer och hotell.

Vill du se fler bilder från Danmark? Besök vårt fotoalbum!